НОВИНИ

Ръководството на МВР се срещна със синдикатите - какви реформи се планират?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:42, 03.05.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
ръководството мвр срещна синдикатите какви реформи планират
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ръководството на МВР днес проведе среща с представители на синдикалните организации. По време на срещата беше представен специален анализ и идеите за реформи в министерството. Синдикатите ще имат срок от една седмица да представят своите становища и предложения.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че има нужда от усъвършенстване в структурите на МВР и оптимизация на кадрите. По негови думи с промените министерството ще стане по-адекватна структура, без това да тежи на данъкоплатците.

Предвижда се например някои районни управления в страната да бъдат преструктурирани в участъци, но няма да има закриване на областни дирекции.

Според анализ 10 областни дирекции на МВР в страната имат нужда от увеличаване на щатовете. Всички предложения са обсъдени с местните ръководства на областните дирекции, посочи министърът.

Част от промените са насочени към оптимизация на централната администрация.

"Стабилизира се идеята противопожарната служба да стане самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет. Искаме тази служба така да бъде окомплектована кадрово и технически, че тя напълно да отговори на очакванията на нашето общество", каза още Рашков.

В момента служителите в МВР са около 49 000, а ако се реализира проектът за изваждането на пожарната от нейната структура, те ще намалеят с около 8500.

Кадрови промени в МВР-болница няма да бъдат правени без съгласието на нейното ръководство, стана ясно от думите на министъра. Той припомни, че има идея болницата да отиде в структурите на Министерството на здравеопазването, но подчерта, че настроенията сред служителите в МВР са за оставането на лечебното заведение в сегашното му състояние.

По повод заплатите на служителите в МВР, Рашков заяви, че има уверение от финансовия министър, че към момента на актуализация ще бъдат увеличени възнагражденията.

"Ако имаме актуализиран държавен бюджет, приет в парламента, ще имаме законовата основа за увеличаването им", добави министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с бронз от летните олимпийски игри за хора с увреден слух в Бразилия
България с бронз от летните олимпийски игри за хора с увреден слух в Бразилия
Кевин Андерсон сложи край на кариерата си
Кевин Андерсон сложи край на кариерата си