НОВИНИ

Ралф Рангник: Най-големият "измамник" в историята на руския футбол?

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:00, 04.12.2021
Чете се за: 07:17 мин.
Спорт
ралф рангник големият измамник историята руския футбол
Слушай новината

Ралф Рангник официално бе представен като временен наставник на Манчестър Юнайтед в сряда, а ден по-късно специалистът беше на трибуните на "Олд Трафорд", за да изгледа успеха на "червените дяволи" с 3:2 срещу Арсенал.

Надеждите в Юнайтед са свързани с това германецът да стабилизира отбора до края на сезона след уволнението на Оле Гунар Солскяер. По думи на изявени имена в професията като Юлиан Нагелсман и Юрген Клоп, Рангник е правилният човек за тази задача.

Ако попитате хората в Русия за Ралф Рангник обаче, едва ли ще чуете толкова добри изказвания за него, а причината е периодът му като спортен директор на Локомотив (Москва). 63-годишният германец подписа тригодишен договор с руския клуб през лятото на тази година, но се задържа по-малко от пет месеца. За краткото си време в Локомотив обаче Рангник си е навлякъл доста негативи от страна на привържениците на тима, както и на медиите в Русия.

Журналистът Сергей Колесников дори описа Рангник като "най-големия измамник в историята на руския футбол". Какви обаче са причините за това?

През миналия сезон Локомотив (Москва) прави сравнително успешна кампания, печелейки Купата на Русия. В първенството пък столичани завършват 3-ти, оставайки само на точка от класиране на квалификациите за Шампионската лига.

Още с идването си в руската столица обаче Рангник решава да продаде полския национал и звезда на тима Гжегож Криховяк на пряк конкурент в лицето на Краснодар за сумата от 2,5 милиона евро. Само за справка, през 2018 година Криховяк е привлечен от ПСЖ за около 10 милиона евро. По-интересното в случая е, че само седмица по-рано полякът е изиграл пълни 90 минути при успеха с 3:1 на Локомотив срещу Арсенал Тула на старта на първенството.

На негово място са привлечени Алексис Бека Бека от втородивизионния френски Каен, Джирано Керк от Утрехт, както и двамата футболисти от ЦСКА Москва - Константин Марадишвили и Наир Тикнизян.

За специалистите в Русия това са трансфери на недоказани футболисти, но пък според Рангник те идеално се вписват в неговата стратегия за развитие на клуба с млади играчи. И четиримата състезатели са на 25 години или по-малко, докато продаденият Криховяк е на 31. Именно тази идеология на Рангник се счита, че ще бъде една от пречките пред германеца да работи пълноценно с голямата звезда на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо.

Макар и феновете да не остават доволни от първите действия на германеца в Русия, в края на септември Локомотив (Москва) се движи на 3-то място в първенството след първите 9 кръга.

В 10-ия мач обаче столичани претърпяват първата си загуба в шампионата - 1:2 от Ростов. Два дни по-късно пък наставникът Марко Николич напуска по взаимно съгласие. Според медиите в страната Николич е бил в конфликт с Рангник заради различните им философии за играта и напускането на сърбина още след първата загуба не е било нещо неочаквано. Впрочем, в момента Николич е сред имената, които се спрягат за нов наставник на българския шампион Лудогорец.

Един от бившите президенти на Локомотив (Москва) Николай Наумов споделя по този въпрос, че Ралф Рангник се е нуждаел от треньор, който да изпълнява неговите искания, а Николич просто не е бил такъв. Подобно твърдение изобщо не е лишено от логика, тъй като само седмица по-късно начело на московчани застава Маркус Гисдол, за когото се счита, че е приближен на Рангник. Под негово ръководство тимът се смъкна до 4-та позиция, на 7 точки от зона "Шампионска лига", и в същото време почти загуби шансовете си за продължаване е европейските клубни турнири на пролет.

Тези резултати отприщиха гнева на Наумов, който в интервю заяви, че Рангник е човек, който се интересува единствено от пари и би отишъл дори в Африка за сметка на Манчестър Юнайтед, ако получи изгодно предложение. За него, германецът е дошъл в Локомотив (Москва) само с една единствена цел - да превърне Локо в доходоносен бизнес, който купува и продава играчи, без да се интересува от резултатите. Една от най-страшните прогнози на Наумов за Локо след напускането на Рангник са, че структурата, която той е наложил в клуба, ще доведе до неговото разпадане.

Въпреки всички тези критики, дори в Русия ще се намерят хора, които да подкрепят Ралф Рангник. Журналистът Иван Жидков смята, че германецът е прекарал твърде малко време в Локомотив (Москва), за да могат да се правят генерални изводи за неговата работа в клуба. По негови думи влиянието на Рангник в отбора ще продължи да бъде силно, тъй като неговата дясна ръка Ларс Корнетка остава да работи в руския тим.

Тези думи на Жидков наистина карат феновете на Локо да се замислят дали е редно наистина да очакват коренни промени в представянето на клуба само за тези четири месеца, в които Рагник работи за столичани.

От друга страна, германецът няма да разполага с много повече време в Манчестър Юнайтед, където едва ли резултатите му няма да бъдат следени под лупа. Все пак, при "червените дяволи" Рангник ще бъде в ролята на старши треньор, която е доста различна в сравнение с тази на спортен директор. Тук, надеждите на феновете на английския тим са, че Ралф ще остане в ролята на съветник на клуба и в следващите два сезона. Николай Наумов обаче би отговорили на тези твърдения с: "Той беше подписал и с нас за три години, но ...".

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полярниците ни скоро отплават за Антарктида
Полярниците ни скоро отплават за Антарктида
Швейцария въведе задължително изискване за PCR тест при влизане в страната
Швейцария въведе задължително изискване за PCR тест при влизане в страната