НОВИНИ

"Референдум": Първи дебат преди свикването на парламента, "Български възход" и ДБ обявиха кого ще подкрепят за председател

живо референдум първи политически дебат свикването мия парламент
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 18.10.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Кой е първият проблем, който трябва да бъде разрешен от новия парламент? По тази тема в студиото на "Референдум" дискутираха Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната", Цончо Ганев от "Възраждане", Явор Божанков от БСП, Атанас Славов от "Демократична България" и Ангела Николова - "Български възход".

От ДПС не се отзоваха на поканата за участие в дискусията.

След като четири от парламентарните групи вече обявиха кандидати за председатели на Народното събрание, Ангела Николова от "Български възход" заяви, че партията ще подкрепи номинацията на ГЕРБ, тъй като те са първата политическа сила.

"Българските избиратели са направили своя избор и ние смятаме, че това е политически коректното, моралното и политически правилният избор", посочи тя.

Атанас Славов от "Демократична България" потвърди, че коалицията няма да излъчва кандидат, а ще подкрепи Никола Минчев от ПП.

Парламентарната практика, с малки изключения, винаги е била най-голямата партия да излъчва председател на парламента, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Дори и за толкова според мен елементарен въпрос, парламентът е на парчета - имаме четирима кандидати, не може да се намери консенсус. Имам чувството, че някои партии се държат като в детската градина", коментира Добрев.

Няма ясно изразени мнозинства, именно затова като втора политическа сила "Продължаваме Промяната" предлагат Никола Минчев, каза Искрен Арабаджиев.

"Той се доказа в предния парламент като много стойностен и добър водач, човек, който определяше дневния ред на парламента и обществото и видяхме обществената енергия и протестите, които се случиха в деня на неговото сваляне", допълни той.

БСП издига Кристиан Вигенин за поста, защото в парламента сега е необходим дипломатичен подход, подчерта съпартиецът му Явор Божанков.

"Г-н Добрев каза, че някой играел на сърдит - не. Ние заявихме, че с ГЕРБ не преговаряме, няма да сме мнозинство и да подкрепим техен мандат. Изборът на председател е израз и на това - няма как някой да очаква от нас сега, че ще подкрепим председател, предложен от ГЕРБ", категоричен е социалистът.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че партията му е в опозиция и няма как да управлява с евроатлантически формации, съответно няма как да подкрепи друга кандидатура, освен тази на Петър Петров:

"Нямаме никакво намерение да подкрепяме друг кандидат, тъй като той е изразител на политиката, която ще води и която седи зад него от страна на цялата му партия", каза Ганев.

Гледайте цялата дискусия в предаването

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортна емисия - 18.10.2022 г. - 20:50 ч.
Спортна емисия - 18.10.2022 г. - 20:50 ч.
Започват снимките на нов игрален филм на БНТ по мотиви от разказ на Хайтов
Започват снимките на нов игрален филм на БНТ по мотиви от разказ на Хайтов