Рекорден брой участници в изваждането на Богоявленския кръст в Балчик

от БНТ
14:15, 06.01.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
рекорден брой участници изваждането богоявленския кръст балчик
Слушай новината

Рекорден брой смелчаци се хвърлиха за спасяването на Богоявленския кръст в морето край Балчик. 34-ма мъже на възраст от 14 до 67 години си оспорваха правото първи да извадят светинята от студените води, въпреки че тази година награда от общината не беше предвидена.

Пръв до Йордановския кръст се добра 22-годишният Живко Господинов от Балчик, който участва за седми път в ритуала и късметът му се усмихва повторно след 2019 година. Младежът е част от националния отбор на България по хвърляне на чук и пълен отличник в спортната академия.

Споделя, че изключително много уважава българските традиции, които са ни запазили като народ и иска да ги предаде на идните поколения.

Най-малкият участник беше лекоатлетът Георги Пехливанов от Добрич, който за първи път скача за Богоявленската светиня, но твърдо заявява, че няма да е за последен.

Най-възрастният смелчак Живко Димитров от Добрич участва за шести път в ритуала. Бившият бизнесмен, доктор по икономика и настоящ преподавател по здравословен начин на живот, в последните години се занимава усилено с йога, моржуване и е убеден, че контактът с природата е здраве.

Автор: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови случаи на COVI-19 в Сити преди сблъсъка с Юнайтед за Купата на Лигата
Нови случаи на COVI-19 в Сити преди сблъсъка с Юнайтед за Купата на Лигата
Адриан Андреев с първа победа в "АТР Tour"
Адриан Андреев с първа победа в "АТР Tour"