НОВИНИ

Румен Радев и победата на изборите през погледа на световните медии

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 22.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Общество
Слушай новината

Световните медии излязоха с публикации за изборната победа на президентската двойка Радев - Йотова още снощи при публикуването на прогнозните резултати на социологическите агенции.

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Според Дойче Веле, Радев е победил след кампания, съдържаща най-вече антикорупционни послания. Медията пише, че в миналото той е бил смятан за "човек на Москва" и е работил за подобряване на отношенията с Русия, но изглежда напоследък е променил впечатлението, че е проруски настроен. За опонента му, проф. Герджиков, Дойче Веле изтъква, че е поддържан от консерваторите на Борисов и е силен поддръжник на Западната ориентация. Електронното издание коментира, че победата на Радев може да донесе известна политическа стабилност в страната.

РОЙТЕРС

Ройтерс отбелязва, че президентският пост е в голяма степен церемониален в България, но предоставя широка платформа за влияние върху общественото мнение. Според агенцията, президентът излиза на политическата сцена във времена на политически кризи, когато може да назначава служебни кабинети. Ройтерс отдава победата на Радев на подкрепата му към антиправителствените протести и назначаването на кабинет, който е извадил на показ корупционни практики на кабинета на Борисов.

АНАДОЛСКА АГЕНЦИЯ

Анадолската агенция, обръща внимание, че на изборите преди седмица в Турция са пуснати 90 000 гласа за българските избори, а на втория тур на президентския вот - едва около 23 000.

ПОЛИТИКО

Политико обръща внимание на подкрепата за Радев на новосъздадената партия "Продължаваме промяната" на двама от временните министри, които президентът назначи в служебно правителство - предприемачът и нов за политиката Кирил Петков и икономистът Асен Василев. Според изданието, партията с основна цел - борба с корупцията, се надява да сформира следващото правителство.

Автор: Евгения Атанасова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майкъл Карик: Ще дам всичко от себе си за клуба
Майкъл Карик: Ще дам всичко от себе си за клуба
Лазаров се класира за основната схема в Манама
Лазаров се класира за основната схема в Манама