НОВИНИ

Русия обяви, че пристанището в Мариупол е под техен контрол

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:02, 13.04.2022 (обновена)
6035
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Търговското пристанище на Мариупол е напълно под контрола на руските сили, а всички "заложници" на корабите там са освободени, обяви Москва.

По-рано Русия съобщи, че в обкръжения град са се предали 1026 украински военни, включително 162-ма офицери. Кадри, разпространени от руската държавна телевизия показват мъже в униформи, за които се твърди, че са украински войници, които се предават. Според Киев - Мариупол още се държи, а споменатите украински военни са се присъединили към друга част.

Ето какво каза говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков.

"Търговското морско пристанище в град Мариупол е напълно освободено от бойците на нацисткото формирование "Азов". Всички техни заложници на борда на съдовете в пристанището, в това число и чуждестранните, са освободени. Остатъците на украинските сили и частите на Азов в града са напълно блокирани".

Снимки: БГНЕС

100 000 остават блокирани в Мариупол, жертвите на обсадата досега са 21 000, посочи местният кмет. Според него руските сили използват 13 мобилни крематориума за укриване на доказателства. Американският президент Джо Байдън за първи път обвини Русия в геноцид. Поне седем души са загинали и 22-ма са били ранени при руски обстрели в района на Харков.

Русия лесно може да пренасочи енергийните си доставки от Запад към страни, които наистина се нуждаят от тях и да увеличи вътрешното потребление на изкопаеми горива, увери президентът Путин. В светлината на руската агресия в Украйна Финландия ще вземе решение дали да кандидатства в НАТО до няколко седмици.

По темата работиха: М. Гицов, Ем. Запартова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев
Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев
Григор Димитров срещу четвъртия поставен на 1/8-финалите в Монте Карло
Григор Димитров срещу четвъртия поставен на 1/8-финалите в Монте Карло