НОВИНИ

Русия очаква одобрение на "Спутник V" от СЗО

русия очаква одобрение спутник сзо
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:12, 20.10.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Световната здравна организация поднови процедурата за одобрение на ваксината срещу коронавирус "Спутник V", съобщи Руският фонд за директни инвестиции.

"СЗО потвърди, че процедурата по одобрение на "Спутник V" продължава и навлиза в последния си етап. Екип от инспектори на Световната здравна организация скоро ще посети Русия, за да събере всички необходими данни за ваксината", се казва в съобщението.

Очаква се ваксината да бъде одобрена от Световната здравна организация през втората половина на октомври, съобщиха от Фонда.

В началото на октомври Световната здравна организация информира Русия, че процесът на одобрение на ваксината е „на пауза“, но „близо до възобновяване“.

На 1 октомври ръководителят на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко проведе среща с генералния директор на организацията Тедрос Адан Гебрейесус в Женева. Обобщавайки резултатите си на брифинг за журналисти на 2 октомври, министърът каза, че всички бариери, които възпрепятстват регистрацията на Sputnik V в СЗО, са премахнати.

На 27 септември пресслужбата на Световната здравна организация съобщи, че организацията очаква допълнителна информация от Москва относно включването на "Спутник V" в списъка на лекарствата, препоръчани за спешна употреба.

Към днешна дата Световната здравна организация препоръча седем ваксини за спешна употреба в борбата срещу пандемията на коронавирус. Заявленията за одобрение на още 13 лекарства, включително руската "Спутник V" И ЕпивакКорона, са на различни етапи на проучване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси се върна на победния път в ШЛ
Челси се върна на победния път в ШЛ
Джейсън Момоа се контузи на снимките на "Аквамен" 2
Джейсън Момоа се контузи на снимките на "Аквамен" 2