НОВИНИ

Русия забранява износа на бензин от 1 септември до края на годината

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:19, 14.08.2024
Чете се за: 01:17 мин.
По света
250 евро литър бензин гръцките острови
Снимка: Pixabay
Слушай новината

От първи септември до края на годината руското правителство отново забранява износа на бензин "за да поддържа стабилни цени" на вътрешния пазар след значителни поскъпвания.

Времетраенето на мярката се обяснява със засиленото търсене на горива през летния сезон и с плановите ремонти на петролните рафинерии. Някои от преработвателните мощности бяха повредени от украински удари с дронове. Русия забрани износа на горива от 1 март. Впоследствие вдигна ограничението от 20 май до края на юли поради "насищане на вътрешния пазар".

Новата забрана няма да засегне доставки по междуправителствени договори, включително със страни от Евразийския икономически съюз - Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения, уточнява Москва. По официални данни през миналата година Русия е произвела почти 44 милиона тона бензин. През есента на 2023 година се стигна до рязък скок в цените на дребно, което подкопа допълнително покупателната способност на населението, пострадала от отслабването на рублата от западните санкции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Феновете са плътно зад нас
Станислав Генчев: Феновете са плътно зад нас