НОВИНИ

Рядка златна монета беше продадена на търг във Великобритания

рядка златна монета беше продадена търг великобритания
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:39, 05.12.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Рядка колекционерска златна монета от 50 пенса от 2009 г. беше продадена на онлайн търг на Кралския монетен двор за над 8600 щатски долара (6800 британски лири).

Изсечена преди 14 години в 629 бройки по случай 250-годишнината на Кралските ботанически градини Кю, монетата отдавна е смятана за нумизматична рядкост и всяка нейна поява на търг поражда вълнение.

На лицевата ѝ страна е изобразена 50-метровата Голяма пагода, построена през 1761-1762 г. от придворния архитект Уилям Чеймбърс, с декоративни лози, които се вият в и около кулата.

Еднокилограмовата монета Зверовете на кралицата, чиято предварителна оценка беше почти 112 000 долара, не намери купувач.

На нея е изобразена кралица Елизабет Втора (1926-2022 г.), заобиколена от реални и мистични зверове, включително лъв, грифон, сокол, бик, йейл (подобен на козел митичен звяр с рога), хрътка, дракон, еднорог и кон.

Дизайнът на тези монети, от които са изсечени само 16 бройки, е вдъхновен от десетте каменни статуи, поставени по маршрута на Елизабет Втора по време на коронацията ѝ в Лондон през юни 1953 г.

На търга бяха предложени общо 343 монети - "своеобразна част от британската история", които бяха оценени от нумизматите на Кралския монетен двор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тея Николова пред БНТ: Очаквах повече като за първи старт (ВИДЕО)
Тея Николова пред БНТ: Очаквах повече като за първи старт (ВИДЕО)
Диана Петкова пред БНТ: Изненадах сама себе си (ВИДЕО)
Диана Петкова пред БНТ: Изненадах сама себе си (ВИДЕО)