Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Сачева: 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование

от БНТ
15:08, 04.11.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
сачева бъдещите работни места изискват професионално образование
Снимка: БГНЕС/Архив

"През следващите четири години 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование. Ще се засилва ролята на професиите в сферата на образованието, здравеопазването, преработващата промишленост, строителството и информационните технологии. Те могат да се нарекат и професиите на бъдещето“.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на националната конференция на тема "Професионалното образование – втори шанс за отпадналите и преждевременно напусналите образователната система“, организирана от синдиката на българските учители съвместно с фондация "Конрад Аденауер“.

Сачева коментира прогнозите за България за периода 2020 – 2024 г.

"Очаква се през следващите години в тези сектори да бъдат инвестирани около 9,5 млрд. лв. по Инструмента за възстановяване и устойчивост, като около 2/3 от финансирането ще е за строителни дейности, а 1/3 за дейностите по изграждане на дигитална и цифрова инфраструктура“, посочи тя.

Общото финансиране по Инструмента е в рамките на 12 млрд., т.е. с около 2,5 млрд. лв. ще бъдат подкрепени и други сектори на икономиката. Това ще повлияе благоприятно за нарастване на заетостта.

Министърът обясни, че до четири години се очаква спад на населението в трудоспособна възраст с 3,7%, като заетите ще бъдат около 4,3 млн. души.

"Прогнозите за пазара на труда за 2020 г. отчитат значително влияние на пандемията от COVID-19. Очаква се спадът в заетостта да бъде преодолян в рамките на две години, като броят на заетите достигне до около 3,2 млн. през 2024 г.“, каза още тя.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кевин Андерсън се отказа в Париж, под въпрос е за София
Кевин Андерсън се отказа в Париж, под въпрос е за София
Тер Стеген в групата на Барса за мача с Динамо (Киев)
Тер Стеген в групата на Барса за мача с Динамо (Киев)