НОВИНИ

Сачева: 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование

сачева бъдещите работни места изискват професионално образование
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:08, 04.11.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

"През следващите четири години 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование. Ще се засилва ролята на професиите в сферата на образованието, здравеопазването, преработващата промишленост, строителството и информационните технологии. Те могат да се нарекат и професиите на бъдещето“.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на националната конференция на тема "Професионалното образование – втори шанс за отпадналите и преждевременно напусналите образователната система“, организирана от синдиката на българските учители съвместно с фондация "Конрад Аденауер“.

Сачева коментира прогнозите за България за периода 2020 – 2024 г.

"Очаква се през следващите години в тези сектори да бъдат инвестирани около 9,5 млрд. лв. по Инструмента за възстановяване и устойчивост, като около 2/3 от финансирането ще е за строителни дейности, а 1/3 за дейностите по изграждане на дигитална и цифрова инфраструктура“, посочи тя.

Общото финансиране по Инструмента е в рамките на 12 млрд., т.е. с около 2,5 млрд. лв. ще бъдат подкрепени и други сектори на икономиката. Това ще повлияе благоприятно за нарастване на заетостта.

Министърът обясни, че до четири години се очаква спад на населението в трудоспособна възраст с 3,7%, като заетите ще бъдат около 4,3 млн. души.

"Прогнозите за пазара на труда за 2020 г. отчитат значително влияние на пандемията от COVID-19. Очаква се спадът в заетостта да бъде преодолян в рамките на две години, като броят на заетите достигне до около 3,2 млн. през 2024 г.“, каза още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Андерсън се отказа в Париж, под въпрос е за София
Кевин Андерсън се отказа в Париж, под въпрос е за София
Тер Стеген в групата на Барса за мача с Динамо (Киев)
Тер Стеген в групата на Барса за мача с Динамо (Киев)