НОВИНИ

САЩ приветстваха решението за замразяване на сертифицирането на "Северен поток-2"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:16, 22.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Джо Байдън ще направи след час обръщение към нацията във връзка с кризата около Украйна. Вашингтон осъди признаването от страна на Русия на самопровъзгласилите се републики.

Вашингтон приветства замразяването на процедурата по сертифицирането на газопровода "Северен поток 2". Говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че предстои САЩ да обяви собствени мерки.

"Президентът Джо Байдън ясно заяви, че ако Русия нахлуе в Украйна, ние ще действаме заедно с Германия, за да гарантираме, че "Северен поток 2" няма да продължи. Проведохме тесни консултации с Германия през нощта и приветстваме тяхното съобщение", посочи Джен Псаки.

Джен Псаки потвърди, че президентът Джо Байдън скоро ще издаде изпълнителна заповед, с която да забрани нови инвестиции, търговия и финансиране, извършвани от физически лица от САЩ в двете сепаратистки републики в Източна Украйна. Заповедта ще даде възможност на американските власти да налагат санкции и на физически лица, които извършват дейности в тези райони.

ООН проведе извънредно заседание във връзка с решението на Русия да признае за независими две сепаратистки републики. Представителката на САЩ определи като абсурд заповедта на Путин да разположи сили в Източна Украйна.

"Той (Путин) обяви, че ще разположи руски военни в региона. Нарича ги мироопазващи. Това е абсурдно. Ние знаем какви са те. Историята ни казва, че ако сега отвърнем очи от подобна враждебност, това ще ни струва много по-скъпо. И още нещо - това действие на президента Путин дава основание за опит за създаване на претекст за последваща нахлуване в Украйна", заяви Линда Томас-Грийнфийлд, постоянен представител на САЩ в ООН.

Постоянният представител на САЩ в ООН допълни, че последиците от руските действия ще бъдат ужасни в Украйна, Европа и по целия свят и че ако Русия нахлуе в Украйна хуманитарните последици ще бъдат значителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на български организации в РСМ разговаряха с президента, вицепрезидента и премиера
Представители на български организации в РСМ разговаряха с президента, вицепрезидента и премиера
Външните министри на ЕС одобриха нови санкции срещу Русия, Путин не е сред санкционираните
Външните министри на ЕС одобриха нови санкции срещу Русия, Путин не е сред санкционираните