НОВИНИ

Шефът на Агенцията по горите: Голяма част от пожарите са заради човешка грешка или небрежност

шефът агенцията горите голяма част пожарите заради човешка грешка небрежност
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР/БГНЕС
13:42, 19.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

По-голямата част от пожарите в страната се дължат на човешка грешка или небрежност. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев по време на изслушването си в Народното събрание.

Той благодари на пожарникарите за усилията им да потушат огнената стихия и отдаде почит на загиналите в пожара край село Петрово горски служители.

"Бих искал за пореден път да благодарим заедно на българските пожарникари, горски служители и много доброволци, които и в момента се борят с пожарите в горите. Само малка част от пожарите са с естествена причина, каквито са мълниите. Повечето са от човешка небрежност, така че нашите колеги ние ги изпращаме да се борят с последствията от небрежността и нехайството на нашите сънародници", заяви Александър Дунчев.

Той призова хората да не проявяват нехайство, тъй като огнената стихия унищожава горите на България.

"Само допреди 3 месеца никой не знаеше колко са ловните стопанства в България. Разровихме се какво се случва в тези стопанства, разровихме всички папки", коментира още той по време на изслушването си в парламента по темата за състоянието на ловните стопанства в страната, където са открити редица нередности.

Дунчев подчерта, че 20 от тях са със сключени договори за публично-частни партньорства, което е довело да положителни данни за дивеча, който на практика се е удвоил.

"Държава и частен бизнес са инвестирали крупни суми пари за възстановяване на дивеча", отчете той, но предупреди, че донякъде това е "мечешка услуга", тъй като богати икономически субекти, които са станали частни партньори, на практика подчиняват управлението на стопанството.

"Ние направихме публични всички проверки", увери Дунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левандовски иска ново предизвикателство
Левандовски иска ново предизвикателство
13 000 прасета ще бъдат умъртвени заради африканска чума в село Априлци
13 000 прасета ще бъдат умъртвени заради африканска чума в село Априлци