НОВИНИ

Ще успее ли Джокович да спечели седма титла в Рим и какво ще ни предложи Мастърс турнира

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
12:35, 10.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
джокович срази циципас шеста титла рим
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Откритото първенство на Италия по тенис ще стартира на 10 май с мачовете от основната схема и ще излъчи своя шампион на 21 май. В настоящето издание на турнира от сериите Мастърс 1000 ще видим защитаващият титлата си и номер 1 в света Новак Джокович, вторият Карлос Алкарас и третият Даниел Медведев. Каспер Рууд, Стефанос Циципас, победителят в Монте Карло 2023 Андрей Рубльов, Холгер Руне и Яник Синер също се впускат в надпреварата като играчи от Топ 8 в света. В Рим ще участва и шампионът от 2017 г. Александър Зверев, който в момента заема 22-о място в световната ранглиста.

Турнирът "Мастърс" в Рим стартира днес, а Откритото първенство на Франция - на 28 май.

В състезанието обаче няма да видим десеткратният шампион в италианската столица Рафаел Надал. Испанецът, който е рекордьор по спечелени трофеи в Рим, непрекъснато отлага завръщането си на корта, и поставя под въпрос дори и участието си в меката на червения корт Ролан Гарос.

Григор Димитров ще научи днес името на първия си съперник в Рим. Той ще бъде определен в двубоя между Стан Вавринка (Швейцария) и Иля Ивашка (Беларус), който е първи в програмата на Централния корт. При успех българинът може да срещне Новак Джокович в третия кръг.

Джокович спечели титлата на сингъл през 2022 г., като на финала победи Стефанос Циципас с 6-0, 7-6(5). Сега той е изправен пред предизвикателството да вдигне купата за седми път в кариерата си. Джокович се завръща в игра за първи път след турнира в Баня Лука. На сърбина му предстои 17-то поредно участие в турнира, като никога не е губил преди четвъртфиналите. Миналата година в Рим той спечели своята победа номер 1000 на полуфиналите срещу Каспер Рууд. Любопитното е, че сърбинът е най-възрастният шампион в турнира. Когато печели титлата миналата година, той е на 34 години. Най-млад шампион в Рим е Бьорн Борг, триумфирал с купата през 1974 г., когато е само на 17. Последният италианец печелил трофея е Адриано Паната през 1976 г.

Джокович започва участието си като лидер в класацията на ATP, но няма да напусне турнира на първо място. Алкарас ще се завърне на първото място, след като изиграе първия си мач в Рим.

Испанецът ще направи своя дебют в Рим. Алкарас се е състезавал в Италия и преди, след като спечели финалния турнир на ATP в Милано през 2021 г., но това ще бъде първото му участие в Мастърс турнира в Рим. Алкарас наскоро защити титлите си в Барселона и в Мадрид и ще се опита да завоюва пети трофей от Мастърс 1000.



Наградният фонд на турнира е 7,705,780 евро, от тях шампионът ще получи 1,105,265 и 1000 точки за световната ранглиста. Финалистът ще си тръгне с 580 000 евро и 600 точки за класацията на ATP.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Пловдив започна проверка за твърденията, че изборите за кмет през 2015 г. са фалшифицирани
Прокуратурата в Пловдив започна проверка за твърденията, че изборите за кмет през 2015 г. са фалшифицирани
Съдът решава дали да остави в ареста момчето, коeто уби млади мъж и жена на пешеходна пътека в София
Съдът решава дали да остави в ареста момчето, коeто уби млади мъж и жена на пешеходна пътека в София