НОВИНИ

Синдикат "Защита“ поиска увеличение на заплатите в спешната помощ

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:06, 07.08.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Още
синдикат защитаldquo поиска увеличение заплатите спешната помощ
Снимка: БТА
Слушай новината

С 600 лева да се увеличат заплатите на шофьорите в спешната помощ, с 500 лв. – на фелдшерите, с 400 лв. – на лекарите. Това обяви пред журналисти председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов след среща с министъра на здравеопазването Христо Хинков.

Според Митов, тези предварителни предложения засега се приемат от министерството. В следващите дни обаче, предстоят корекции - преди сумите да бъдат обявени окончателно.

В бюджета, приет в края на юли, за работещите в спешните центрове и в РЗИ-тата у нас бяха предвидени 30 млн. лв. повече. Според синдикат "Защита" сумата все още не е разпределена, затова може да се стигне до промяна в предложените суми.

"Изправяме една несправедливост. На миналото увеличение шофьорите получиха по 100 лева и бяха ощетени. Има голям недостиг на шофьори, особено в София. Някой да не си помисли, че ние като синдикат и като министерство се допуска, че шофьор ще получи повече от лекар. Не е така, защото сумата от 400 прибавена към 2600, прави 3000 и сумата от 600 прибавена към 1000 прави 1600", каза Красимир Митов, председател на НС "Защита".

"Бюджетът, който е приет и в сила, тези допълнителни увеличения от 1 август. Дали ще бъде изплатено до края на август или ще бъде изплатено със задна дата до края на септември, това са средства, които хората трябва да получат, считано от 1 август", каза Милена Атанасова, зам.-председател на НС "Защита".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Велико Търново се събраха в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора
Във Велико Търново се събраха в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора
Радослав Маринов отпадна в сериите на 110 м с препятсвия на европейското по лека атлетика до 20 г.
Радослав Маринов отпадна в сериите на 110 м с препятсвия на европейското по лека атлетика до 20 г.