НОВИНИ

След експлозията в Румъния - няма замърсяване в България

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 03.07.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Пожарът в румънската нефтена рафинерия на брега на Черно море вече е потушен. Специална компютърна симулация показва, че няма опасност от екозамърсяване на българското крайбрежие след инцидента.

Веднага след инцидента край Констанца в България всички отговорни институции се задействаха, но за момента няма нищо притеснително.

Според компютърната симулация, изготвена от Военноморското училище във Варна, евентуален разлив не би се разпространил по нашето крайбрежие.

Причината е, че посоката на теченията е север - североизток.

От екоинспекцията във Варна казаха за "По света и у нас", че според първоначалните данни до момента няма установено трансгранично замърсяване на атмосферния въздух.

Няма данни за пострадали българи при експлозията в румънска рафинерия

Поставена е и мобилна автоматична станция в с. Дуранкулак, до границата с Румъния. През следващите дни тя ще осъществява контрол на качеството на въздуха. Очаква се окончателните резултати да станат ясни в началото на другата седмица.

Жертва и ранени след взрива в румънската рафинерия

Според Басейнова дирекция "Черноморски район" няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния. Екоминистерството продължава да следи ситуацията и ще информира гражданите за нейното развитие.


Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последни срокове за гласуване с подвижна урна
Последни срокове за гласуване с подвижна урна
Информационна кампания за разясняване на машинното гласуване в София
Информационна кампания за разясняване на машинното гласуване в София