НОВИНИ

След няколко прегласувания ЦИК реши: Бойко Борисов и кметът на Благоевград да не бъдат депутати

Милена Кирова
от Милена Кирова
23:10, 14.07.2021 (обновена)
5715
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След дълги среднощни дебати ЦИК уважи искането на Бойко Борисов да излезе от листата на парламентарната група и той няма да бъде депутат. От ангажимента да бъде народен представител беше освободен и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов. До решението се стигна след спорове в комисията и повторно гласуване.

Гласуване и прегласуване на няколко пъти при високо напрежение - така работи ЦИК до късно снощи. Първо заявление за отказ от депутатско място: на новоизбрания кмет на Благоевград от "Има такъв народ" Илко Стоянов. Гласувано и прието. Второ искане за отказ от депутатско място - на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гласувано и неприето.

"Тук имаме и случай, в който става дума за политик... политик-рецидивист в това отношение, защото мисля, че това е третият или четвъртият случай, в който господин Борисов участва в кампания и след това подава подобни молби до ЦИК", коментира Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК.

"Много ви моля в тази зала да няма политически изказвания", заяви Камелия Нейкова - председател на ЦИК.

"Първо минава единият, а пък после не минава другият през същите аргументи. Айде със задкулисните телефонни договорки, както беше тая ЦИК", заяви Ерхан Чаушев - член на ЦИК.

Според Цветозар Томов с подобни решения на ЦИК се насърчава подвеждането на избирателите чрез фиктивното участие на кандидати в предизборната кампания. Председателката на комисията Камелия Нейкова многократно призова за разум.

"Народните представители се избират от гласоподавателите, а не от ЦИК. В този смисъл самата формулировка да не обявява за избран вече избран от народа народен представител, предизвиква недоумение", заяви Цветозар Томов.

"Насила ли ще положи клетва и ще се яви в Парламента? Това е на инат, аз не приемам решения, взети на инат и много моля наистина да си преразгледаме решенията и да се съобразим с изразената лична воля на кандидатите за народни представители преди да обявим избраните", заяви Камелия Нейкова.

"Принципът дори и в Европейския парламент е при конституирането на парламента - в случая НС - да няма празно място", каза Йорданка Ганчева - член на ЦИК.

След преразглеждане и прегласуване желанията и на Стоянов, и на Борисов да не бъдат депутати бяха уважени. ГЕРБ остро критикува ЦИК, обвиниха ги в некомпетентност и реваншизъм. Смятат, че в крайна сметка ЦИК са преосмислили решението си с причина.

"Защото разбраха, че то засяга и техен човек.Това показва двоен стандарт. Ако те бяха истински убедени, че първоначалното решение, взето от тях е правилно, трябваше да отрежат и кмета на Благоевград, което, разбира се, е абсурдно. Когато разбраха, че ще отрежат и кмета на Благоевград и ще го вкарат в положение на несъвместимост от немай къде си смениха мнението на 180 градуса", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Очаква се ЦИК да обяви и имената новите 240 народни представители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
84 са новите случаи на коронавирус в страната
84 са новите случаи на коронавирус в страната
Джейдън Санчо се извини за пропуснатата дузпа на финала на Евро 2020
Джейдън Санчо се извини за пропуснатата дузпа на финала на Евро 2020