НОВИНИ

След визитата на Си Дзинпин в Сърбия и Унгария - коментар на дипломата Сречко Джукич

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
19:09, 10.05.2024
Чете се за: 09:30 мин.
По света
Слушай новината

От началото на седмицата следим обиколката на китайския президент Си Дзинпин, която започна от Париж, премина през Белград и завърши в Унгария. В Будапеща, след срещата си с Виктор Орбан китайският лидер заяви, че двете страни започват "златно пътешествие". Какви са интересите на азиатската страна на Балканите, вижте в интервюто на Николай Кръстев с дипломата и анализатор Сречко Джукич.

БНТ: Благодаря Ви, господин Джукич, че приехте поканата на Българската национална телевизия да бъдете наш събеседник. Кажете моля, как трябва да гледаме на посещението на Си Дзинпин в Белград в този момент?

Сречко Джукич: "Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград преминава с големи фанфари и въодушевление на властите, и с големи очаквания от хората. Подписан бе голям пакет документи, над 30 различни документа - на практика от всички области на живота – икономика, наука, техника, технологии, а изглежда, че короната на това посещение и на всички подписани документи, е общото изявление на китайския президент Си и на сръбския президент Вучич за бъдещето, към което заедно ще вървят. Така, че остава още много да се анализира това посещение и да се види, какво значи посещението на големия при малкия брат. Защото ако искаме накратко да погледнем назад и най-кратко да оценим днешното посещение на китайския президент в Сърбия, тогава с две думи бихме могли да кажем: посещение на големия брат при малкия брат."

БНТ: Какво трябва да значи това посещение в края на краищата? Доколко Сърбия и Унгария са важни за китайската външна политика и за целия регион тук?

Сречко Джукич: "Мисля, че са много важни. Мисля, че Китай, ако мога условно да кажа така, намери уязвимата точка на Европа, съответно на Европейския съюз. Европейският съюз очевидно не обръщаше достатъчно внимание на Сърбия и на Унгария, какво правят те и по кой път вървят и как развиват своите отношения с Народна република Китай като голям глобален играч и противник на Запада, на Европейския съюз и на САЩ. Затова Китай успя да направи от Сърбия свой плацдарм, свой трамплин към Европа, в голяма част и от Унгария. Китай успя да всмуче, да се интегрира, да се настани в много ниши на обществения, стопанския, научния и дори в културния живот на Сърбия, което може да има, а сигурно ще има дългосрочно отражение и последици. По отношение на сегашната ситуация в Европа това може само да спре Сърбия и вероятно да я отдалечи от Европейския съюз."

БНТ: Г-н Джукич, икономическите задължения на Сърбия към Китай, които виждаме, през последните десетина и повече години нарастват много. Какво значи това за сръбската икономика и сръбската политика?

Сречко Джукич: "За съжаление, аз исках да повдигна този въпрос и е добре, че ми го зададохте. Днес в Сърбия за това никой нищо не говори и не мисли. Китай е най-големият кредитор на Сърбия днес. От външен дълг на Сърбия представляващ 35-36 милиарда долара или евро, на Китай се падат 18 милиарда кредити и дългове. Сърбия е задлъжняла към Китай до гуша. За това никой не говори, всички го замитат под килима, като дойде време за плащане на кредитите, а то вече идва , някой друг ще ги плаща, а не слабата сръбска икономика. Впрочем, това не е единствения проблем в сръбско-китайските отношения, т.е. това не е само проблем между по-големия и по-малкия брат. Тук има още много проблеми като това да се продават доста стари и екологично неподходящи инвестиции и технологии и се стигне дотам, че китайците ни дават кредити, но всички кредити се използват от техни фирми, те са главните изпълнители на всички дейности в Сърбия и много други неща, които още не са прозрачни, както всички тези граждански фирми от Китай, които участват за изграждане на магистрали, мостове, ж. п. линии, метрото в Белград, и всички тези дейности се извършват въз основа на директни споразумения, без търгове. Много специалисти казват, че китайските дейности са два до три пъти по-скъпи от цените на съответните дейности, които могат да се осъществят чрез търговете. Разбира се, ние имаме проблем и с китайската технология, която не е на нивото на европейските екологични условия и още редица други проблеми. Макар, че в Сърбия се възлагат големи надежди на китайския пазар в споразумението за свободна търговия, подписано с Китай, този пазар е доста далече, изисква големи разходи за транспорт и така нататък. Значи, проблемите с Китай, с китайската търговия, тепърва ни очакват през следващите години."

БНТ: Г-н Джукич, Сърбия има вече ново правителство, каква ще бъде външната политика на Република Сърбия? Виждаме, че новият външен министър дойде от позицията на посланик на страната ви в САЩ. Това може ли да значи нещо?

Сречко Джукич: "Трудно е това да значи нещо в краен смисъл. Той вече може да има, да е преминал през някои невисоки американски нива,но външната политика на новото правителство е определена като политика на приемственост. Значи, външната политика на Сърбия няма да се променя, съществува оправдан страх, че сегашното посещение на президента Си Дзинпин донякъде показа, а анализите ще потвърдят това, че Сърбия ще продължи с отдалечаването си от Европейския съюз."

БНТ: Преди няколко седмици президентът Вучич беше в Париж, където изглежда договори покупка на френски товарни самолети „Рафал“. Можем ли да кажем, че по този начин Белград купува благоразположението на Париж при решаването на някои балкански въпроси, като например въпроса с Косово и Метохия, а от друга страна въпроса за Босна и Херцеговина?

Сречко Джукич: "Абсолютно всяка военна поръчка, особено толкова голяма, каквато е покупката на една ескадрила Мираж. Някъде около 3 милиарда евро ще струва тази ескадрила и може да се подведе под критерия покупка и политическо благоразположение. Впрочем, аз мисля, че е прекалено рано да се говори за това. Изявленията, дадени по време и след посещението в Париж и разговорите с Макрон, прекалено много излъчват оптимизъм, а реално нещата са съвсем различни. Заводът, който произвежда тези самолети, мисля, че е Дасу, той с голямо затруднение може да ги произведе тези самолети до 2030 година, защото листата на чакащите е много голяма, а Сърбия е последна в тази листа за поръчка на самолети. От друга страна, Сърбия трябва да осигури пари за тази поръчка. Трето нещо, не става въпрос само за купуването на самолети. Трябва и обучение на пилоти и не само на пилоти, а и на технически персонал за поддръжка на самолетите. Мисля, че прекалено големите думи са обещаващи и произнесени оптимистично, а нещата не са добре премислени."

БНТ: Много благодаря, г-н Джукич за коментара, който направихте. С Вас ще продължим да следим всички събития за балканските страни.

Сречко Джукич: "Съгласен съм, благодаря Ви и поздрави на Вашата телевизия и лично на Вас и на българските зрители."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Илиев: Грешките са опит за младите футболисти, ако си извадят правилните изводи
Валентин Илиев: Грешките са опит за младите футболисти, ако си извадят правилните изводи
Златомир Загорчич: Излизаме във всеки един мач за победа, аз вярвам на тези момчета
Златомир Загорчич: Излизаме във всеки един мач за победа, аз вярвам на тези момчета