НОВИНИ

Смяна на командира на руските военноморски сили

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:45, 02.04.2024
Чете се за: 01:50 мин.
По света
смяна командира руските военноморски сили
Слушай новината

Русия вече има нов командващ на военноморските сили. С президентски указ адмирал Александър Моисеев беше назначен на мястото на Николай Евменов, който заемаше поста от май 2019 година.

Русия назначи и нов командир на Черноморския си флот. Съобщението за смяната беше направено от руското Министерство на отбраната, след като Украйна отбеляза редица успехи в района, въпреки численото предимство на Москва.

По време на конферентен разговор с Генералния щаб на въоръжените сили министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви назначаването на вицеадмирал Сергей Пинчук на длъжността командващ Черноморския флот, се казва в изявление на неговата канцелария. Според биографията му, публикувана на уебсайта на министерството, Пинчук е роден през 1971 г. в Севастопол. През 2011 г. той е повишен в командир на военноморската база Новоросийск в Черно море, преди да получи ръководството на Каспийския флот през 2016 г.

Тази промяна в ръководството на руския Черноморски флот идва след поредица от военни успехи за Украйна в района, осъществени с помощта на морски дронове и ракети, които принудиха руските кораби да се изтеглят. Тези атаки позволиха на Украйна да потопи или повреди множество руски бойни плавателни съдове и да отвори отново морски коридор за износ на зърно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Христов: Християнски жест към пенсионерите е да получат великденски надбавки
Румен Христов: Християнски жест към пенсионерите е да получат великденски надбавки
Рекорд в цената на инвестиционното злато
Рекорд в цената на инвестиционното злато