СО наложи глоба от 200 000 лв. за собственика на бившето кино "Възраждане", горяло днес

от БНТ
12:58, 09.11.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
пожар
Слушай новината

Столична община налага глоба от 200 000 лв. на собственика на бившия театър "Ренесанс", заради бездействие, довело до увреждане на сграда паметник на културата, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Това е максималният размер на санкцията, предвидена в Закона за София за увреждане на паметници на културата.

Голям пожар горя в центъра на София (ВИДЕО И СНИМКИ)

Експерти от дирекции "Контрол по строителството" на общината и район "Възраждане" ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бул. "Христо Ботев" №61 по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В началото на тази година на собственика на сградата, "К.Г. – Красимир Георгиев" ЕООД, е бил връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата. Собственикът не е изпълнил предписанията, съобщават от общината.

Сигналът за пожара бе получен в 7.05 ч. тази сутрин. Веднага на мястото пристигат 8 екипа на пожарната. Няма данни за пострадали лица. От Софийската районна прокуратура ще извършат оглед, проверяват се всички версии, включително умишлен палеж.

Снимка: Десислава Кулелиева

Фоторепортаж: Пожар в емблематичната сграда на бившето кино „Възраждане“ в София

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина дългогодишният директор на Музикалния театър
Почина дългогодишният директор на Музикалния театър
Специализирана полицейска операция в Твърдица
Специализирана полицейска операция в Твърдица