НОВИНИ

София е домакин на Международна конференция за зеления преход

Николай Минков
от Николай Минков
19:44, 20.06.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Зеленият преход означава цялостна трансформация на обществото, но не за сметка на хората. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на международната конференция за Зелената трансформация. Предстои приемането на 3 ключови закона, свързани със зеления преход, посочи председателят на Народното събрание. Шефът на КЕВР пък прогнозира поскъпване на тока.

Зеленият преход трябва да бъде устойчив, със солидно планиране и оценка на риска, но и при отчитане на социалния фактор, заяви президентът Румен Радев:

"Социалната цена, която може да се окаже прекалено висока и да обърне смисъла на целия този преход, да захрани евроскептицизма, което е изключително опасна тенденция и ние тук трябва да бъдем особено внимателни, защото това не може да става за сметка на хората."

Президентът акцентира върху постигнатото от служебния кабинет през последната година в сферата на енергийната свързаност в региона, диверсификацията на газовите доставки и открои договорът с турската "Боташ" за запазване на капацитети и доставка на втечнен газ.

"Единственият по рода си договор, сключила Турция с друга държава, това сме ние. И колкото да бъде критикувано и обсъждано как там ще потече руски газ, а от тръбите ще изскочи внезапно Путин, това е постижение", подчерта Радев.

Новият енергиен министър проверява договора за втечнен газ с турската компания "Боташ"

Председателят на Народното събрание Росен Желязков акцентира върху промените в закона за енергетиката, свързани с възобновяемите източници и енергийната ефективност:

"И най-вече да се отговори на страховете на хората и на битовите абонати. Така, че 2038 година затваряне на мощностите, свързани с енергетиката, ТЕЦ "Марица 2" и разбира се, на минната промишленост, не по-рано. Регулиран пазар през 2026 година."

Шефът на КЕВР Иван Иванов увери, че и след 2025 година битовите абонати ще останат на регулирания пазар, заради изискването на Брюксел за защита на енергийно бедните, които са близо 40% от населението у нас. Той посочи, че цената на парното в следващите 12 месеца остава без промяна, но токът ще поскъпне:

"Заради това, че част от енергията, произвеждана от ТЕЦ "Марица-Изток" ще бъде въведена в микса за регулиран пазар, цената ще бъде повишена между 4, максимум 5%."

Токът за бита поскъпва с 4 - 5% от 1 юли

Форумът, в които участват над 130 панелисти от 10 държави продължава в следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир с две деца в него се преобърна на пътя Варвара - Велинград
Тир с две деца в него се преобърна на пътя Варвара - Велинград
Карлос Алкарас постигна обрат срещу французин на турнира по тенис на трева в Куинс
Карлос Алкарас постигна обрат срещу французин на турнира по тенис на трева в Куинс