НОВИНИ

Средно увеличение на заплатите на военнослужещите с 30% подкрепи Комисията по отбрана

средно увеличение заплатите военнослужещите подкрепи комисията отбрана
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:49, 16.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България подкрепи парламентарната комисия по отбрана. С промените общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната, се посочва в законопроекта. Законопроектът беше гласуван с единодушие.

Според мотивите на законопроекта от 1 януари 2025 г. общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната. За изпълнението му ще са нужни допълнително средства в размер на 510 млн. лева.

От гледна точка на парламента, това е знак на грижа към Въоръжените сили. Така служебният министър на отбраната Атанас Запрянов коментира пред журналисти гласуваните от парламентарната комисия по отбрана промени.

"Това е голямо задължение към военното и политическо ръководство, имайки този инструмент, да започнем широка кампания за набиране и попълване на вакантните ни длъжности, коментира министърът. Планираме и други решения, които ще допълнят това", каза още той.

В навечерието на празника на Въоръжените сили ще бъде добър морален стимул, хората в отбраната да разберат, че техният труд е значим, че отбраната и сигурността имат значение и от тях се иска добросъвестно да си изпълняват войнските дългове, заяви Запрянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Динамо Москва на крачка от финала, благодарение на 16 точки на Цветан Соколов
Динамо Москва на крачка от финала, благодарение на 16 точки на Цветан Соколов
Матия Дзакани остава в Лацио, въпреки интереса на Ювентус
Матия Дзакани остава в Лацио, въпреки интереса на Ювентус