НОВИНИ

Стабилни в защита

БНТ 3 ще излъчи пряко футболната контрола Румъния - България във вторник от 21:30 ч.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
22:03, 03.06.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Национални отбори
национали по футбол
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

Националният отбор се забави с пристигането си в Букурещ заради лек проблем с авиолиниите, но селекционерът на представителния ни тим Илиан Илиев не загуби никакво време преди да ни каже в едно от интервютата си преди първата от юнските приятелски срещи срещу Румъния, че иска България да играе по-солидно в отбрана.

БНТ 3 ще излъчи пряко футболната контрола Румъния - България на 4 юни от 21:30 ч.

За треньора на Черно море това ще бъде пети мач начело на „лъвовете“ и трета поредна контрола след тези през март в Баку. По стечение на обстоятелствата ние влизаме в ролята на спаринг партньор на северните ни съседи и Словения, които са на финалната права преди старта на Европейското първенство в Германия. Но нека да задълбаем малко във фразата „стабилни в защита“. Обикновено в това звено на терена най-рядко се правят промени, защото трудно се изгражда синхрон между отделните бранители, а грешките им, както и на вратарите, често са с неприятни последствия.

Срещу Унгария в онази злополучна ноемврийска вечер от 2023 Илиан Илиев направи своя дебют, като тогава на вратата беше Даниел Наумов, а четиримата пред него бяха Виктор Попов, Алекс Петков, Валентин Антов и Антон Недялков. Четирима от този квинтет няма да играе срещу Румъния. Наумов изобщо не е повикан в националния тим, Попов има нужда от почивка и това призна самият селекционер, Антов отпада, защото преди по-малко от 30 часа игра решаващ плейоф за влизане в Серия А, а Недялков не се присъедини към отбора заради натоварения график на клубния си Лудогорец. Горе-долу същата беше ситуацията и няколко дни по-късно, когато направихме ново равенство 2:2 при визитата си на кокетното стадионче в Лесковац срещу Сърбия. Тогава Наумов отново беше под рамката, Иван Турицов беше на десния бек, Живко Атанасов беше партньор на Алекс Петков в центъра на отбраната (това сега изглежда като доста вероятна двойка), а Виктор Попов игра отляво на защитата.

Човек би си казал, че не бива да анализираме прекалено сериозно мачовете с Танзания и Азербайджан през пролетта, но Илиев нееднократно заяви, че експеримент е „тежка дума“ и не трябва да я използваме, когато говорим за мачове на националния отбор. Срещу Танзания започнаха Димитър Митов на вратата, а пред него действаха отляво Йоан Стоянов (сега не е сред повиканите в тима), Валентин Антов (споменахме, че по обективни причини няма как да играе срещу Румъния), Алекс Петков и Виктор Попов.

Последните двама се очертават като най-постоянно играещите под ръководството на Илиан Илиев, защото бяха на терена и на стадион „Тофик Бахрамов“ от първата минута. Валентин Антов тогава смени три позиции в хода на срещата, като дори се подвизаваше и като вътрешен полузащитник. Иван Дюлгеров пък получи шанса да играе от първата минута.

Статистиката показва, че ако трябва да гадаем какъв би бил най-солидният ни вариант в защита при Илиан Илиев, то това би трябвало да бъде вратар Димитър Митов, десен бек Виктор Попов, централни бранители Валентин Антов и Алекс Петков, ляв бек се издирва. На последната от изброените позиции в четирите мача досега при треньора на Черно море са започвали Попов, Антов, Недялков и Стоянов. Очевидно все още най-точният избор не може да бъде посочен.

Селекционерите на националните отбори нямат привилегията да работят ежедневно с играчите си и трябва да могат да избират най-доброто в наличност. Добра защита се гради трудно и дано Илиан Илиев успее да намери най-доброто решение.


Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Мюнхен издирва въоръжен мъж
Полицията в Мюнхен издирва въоръжен мъж
Колко е най-високият деклариран доход у нас за миналата година?
Колко е най-високият деклариран доход у нас за миналата година?