НОВИНИ

Станишев: Конюнктурни са промените, свързани с правомощията на президента

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 19.12.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Промените в Конституцията, свързани с правомощията на президента, са конюнктурни. Това заяви в "Още от деня" бившият премиер Сергей Станишев.

"Служебните правителства доказаха своята полезност през всички години на прехода. Нито едно не се е провалило, а е свършило основната работа, за което е избрано", коментира той.

Станишев е твърдо против идеята за депутати с двойно гражданство: "Хората, които управляват държавата трябва да имат една лоялност - към България. Слава богу, отпадна щуротията за 3 март".

Определи като адекватна идеята действащият парламент да продължи да работи при служебно правителство, но попита как ще действа този орган при положение, че няма мнозинство: "Ще се получи един тюрлюгювеч и всички ще използват работа на парламента предизборно", прогнозира Станишев.

Сергей Станишев е сигурен, че промените в основния закон ще бъдат оспорени пред Конституционния съд.

"Първо процедурно - дали е трябвало да се гласуват със 160 или 180 гласа и второ - по същество - дали част от тези промени не изискват свикване на Велико народно събрание. Приказките на г-н Лорер за епохалната промяна са малко прибързани".

Той даде и идея какво да се случи с Паметника на Съветската армия - да се сложи "постамент на лидерите на тройната сглобка", които да "стоят и да гледат София". Посочи, че демонтажът на паметника е разсейване на обществото.

"Всичко правят аматьорски и бездарно, а освен всичко останало не са спазени законовите изисквания. Като историк мога да кажа - историята много жестоко наказват тези, които посягат към нея, каквато и да е тя".

Сергей Станишев посочи, че в бюджета за догодина няма никакви буфери, а приходите са напаснати към разходите. Смята, че бюджетът може да провали и влизането в еврозоната, защото е вероятно да прескочим трипроцентовия дефицит.

"В бюджета не виждам предложения по демографската политика - репродуктивното здраве, профилактиката, грижата за майчинското здраве. Вчера предложения, направени от ИТН и БСП, не са подкрепени от мнозинството, надявам се това да се промени".

Ако политиците искат да възвърнат дори минимално доверие в парламента, трябва да вършат неща, които пряко касаят хората и бъдещето на страната, посочи още Станишев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Херберт Хайнер: Томас Мюлер принадлежи на Байерн, той вече е легенда на клуба
Херберт Хайнер: Томас Мюлер принадлежи на Байерн, той вече е легенда на клуба
Томас Тухел: Лацио имат много опитен треньор, който винаги може да изненада
Томас Тухел: Лацио имат много опитен треньор, който винаги може да изненада