НОВИНИ

Столтенберг: 40 милиарда евро годишно от НАТО за Украйна

Вашингтон разреши Украйна да използва американски оръжия срещу цели в Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:09, 31.05.2024
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Обрат в политиката на западните съюзници, начело със Съединените щати, спрямо войната между Русия и Украйна. Вашингтон разреши Украйна да използва американски оръжия срещу цели в Русия, но само ако са близо до Харковска област. Решението последваха редица държави.

Великобритания, Франция, Германия, Чехия, Нидерландия, балтийските републики и скандинавските държави не виждат причини за ограничения. И все пак не всички са на тази позиция - забрана за удари в Русия с техни арсенали поддържат Белгия и Италия.

Самоотбраната не е ескалация на конфликта, реагира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от Прага, където заседаваха външните министри от пакта. Украинският лидер Володимир Зеленски заяви, че използването на западни въоръжения за удари на руска територия е "въпрос само на време".

Украйна може да използва оръжия от Съединените щати за ответен огън срещу руски сили в близост до Харков, съобщават американски представители. Американската политика срещи използването на АТАКАМС в самата Русия обаче, не се е променила. Американски източник отбелязва пред Би Би Си, че Вашингтон никога не е забранявал на украинските сили да свалят руски самолети над Русия, които са тръгнали в атака.

Военната помощ за Украйна от страните от НАТО трябва да е в размер на 40 милиарда евро годишно и да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, заяви генералният секретар на Пакта. След среща на външните министри от Алианса в Прага Йенс Столтенберг посочи, че финансовата тежест трябва да бъде разпределена справедливо между отделните съюзници, в зависимост от Брутния вътрешен продукт. Украйна има право на самоотбрана, залегнало в Хартата на ООН, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

"Руският президент Путин заплашва съюзниците от НАТО от началото на войната. Прави го отново и отново. В деня преди инвазията той произнесе реч, в която заплаши всеки съюзник от НАТО, който подкрепи Украйна. Това не ни спря, защото в противен случай не бихме могли да окажем никаква подкрепа."

Алиансът сега е по-силен, по-голям и с повече ресурси, но трябва да се подготви за предизвикателствата през вторите си 75 години, отбеляза в Прага американският държавен секретар Антъни Блинкен. Първите дипломати на съюзниците обсъдиха подготовката на юбилейната среща на върха през юли във Вашингтон и как военната помощ за Украйна да бъде поставена на по-солидна дълготрайна основа.

Тобиас Билстрьом - министър на външните работи на Швеция: "Посланието на шведското правителство е ясно- докато предоставеното оръжие се използва в рамките на международното хуманитарно право, украинците са свободни да го използват за самозащита."

Пактът трябва да остане отворен за Украйна, заявиха чешките домакини.

Ян Липавски - министър на външните работи на Чехия: "Трябва да изпратим силно послание на Путин, че империалистическата му сметка няма да излезе."

В Прага Италия запази становището си за своите оръжейни доставки за Украйна.

Антонио Таяни - министър на външните работи на Италия: "Ясно е, че няма да изпратим италиански войници да се сражават в Украйна, както и нашите оръжия няма да може да се използват извън украинска територия. Това е забранено от Италианската конституция. Ние не сме във война с Русия. Участваме само в отбрана и ще го правим с голяма решителност."

От Стокхолм украинският лидер Володимир Зеленски приветства като "крачка напред" частичната отмяна на ограниченията за удари с американско оръжие на руска територия:

"Започнахме да говорим по този въпрос и мисля, че използването на западно въоръжение на територията на Русия е въпрос на време."

снимки: БТА

Кремъл заяви, че Украйна вече се опитва да атакува руска територия с американско въоръжение и определи това като ясно доказателство за степента на намеса на Вашингтон в конфликта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова отпадна от турнир по тенис в Тунис
Изабелла Шиникова отпадна от турнир по тенис в Тунис
Все повече млади хора страдат от множествена склероза - каква е причината?
Все повече млади хора страдат от множествена склероза - каква е причината?