НОВИНИ

Страхотна Цвети Пиронкова се завърна с победа на корта, Вики Томова аут след здрава битка

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:23, 01.09.2020
Чете се за: 02:27 мин.
Тенис
страхотна цвети пиронкова завърна победа корта вики томова аут здрава битка

С победа и загуба започна българското участие на тазгодишния US Open, след като Цветана Пиронкова надигра Людмила Самсонова, докато Виктория Томова отстъпи след здрава битка с номер 22 в схемата, Аманда Анисимова.

След повече от три години извън кортовете, Цвети Пиронкова се завърна подобаващо и за малко над час и 20 минути си осигури място във втория кръг на "Флъшинг Медоус".

Мачът започва оспорвано и още в първия гейм, Цвети трябваше да отразява точка за пробив. Пловдивчанката обаче се справи, а след това с ас поведе в сета.

Последваха няколко гейма, в които младата рускиня опитваше да наложи агресивната си игра, но българката показа, че още умее да се защитава по прекрасен начин.

При 3:2 в нейна полза Пиронкова демонстрира класа, заигравайки малко по-нападателно, което в край на сметка доведе до три поредни шанса за пробив. Вторият от тях бе успешен и така бившата номер 31 в света взе ценен аванс.

Последва страхотен сервис гейм за родната тенисистка, с който преднината и нарасна до 5:2.

За огромна радост, Самсонова продължи да допуска грешки, които доведоха до нов пробив и сет за Цвети след 6:2.

Втората част отново започна с леки неприятности за Пиронкова, която отново бе изправена пред точка за пробив, но за щастие отново се измъкна.

На свой ред в четвъртия гейм, Цвети имаше възможност да вземе подаването на младата рускиня, но Самсонова се измъкна.

Отново в шестия гейм обаче, полуфиналистката от Уимбълдън 2010-та натисна и този път 130-та в света не издържа и след няколко грешки, загуби за трети път подаването си.

В този случай Самсонова реагира подобаващо и на свой ред се възползва от неточности в играта на пловдивчанката, за да намали пасива си до 3:4.

Въпреки това трудностите за нея продължиха и след две поредни двойни грешки в следващия гейм, тя инкасира втори пореден пробив.

Сервирайки за мача, за Цвети нямаше проблеми и след 6:3, пловдивчанката завърши триумфалното си завръщане в професионалния тенис.

Награда за българката за този успех е мач срещу двукратната носителка на титли от Шлема, Гарбине Мугуруса. Испанката се справи със съпротивата на японката Нао Хибино след 6:4 6:4.

За съжаление, другата ни представителка, Вики Томова допусна загуба от представителката на домакините Аманда Анисимова в оспорвана битка.

Вики може да съжалява, че не взе поне сет на полуфиналистката от миналогодишния Ролан Гарос, след като и в двете части повеждаше с пробив.

Срещата между двете започна равностойно като първите четири гейма бяха много оспорвани, макар да не доведоха до пробиви.

В петия софиянката доминираше и осъществи първия пробив в мача, вземайки подаването на Анисимова на нула.

За съжаление, младата американка отговори мигновено и изравни за 3:3. Нова порция от грешки обаче отново даде преднина за българката при 4:3.

Тогава, най-накрая агресивния тенис на Анисимова заработи и след серия от 8 поредни точки, тя обърна развоя на сета и поведе с 5:4.

Томова взе добър аванс в десетия гейм, но впоследствие бе на път да го пропилее, след като допусна изравняване от 40:0. За щастие нашата сънародничка запази самообладание и изравни за 5:5.

До края на сета, американката доминираше изцяло на корта, губейки само една точка от 9 разигравания, с което си осигури първия сет след 7:5.

Вторият започна положително за Вики, която осъществи пробив за начало. В опит да го затвърди обаче, тя нямаше отговор на агресивната игра на Анисимова и паритета бе възстановен.

Представителката на домакините продължи със силната си игра и реализира нов пробив в четвъртия гейм, който след това бе затвърден, за да набъбне нейната преднина до 4:1.

Този аванс обаче като че ли оказа негативно влияние върху Анисимова, която отново започна да допуска прибързани грешки, които върнаха Виктория Томова в мача.

Софиянката върна пробива, намалявайки на 3:4, а след това запази хладнокръвие, за да изравни резултата в сета.

Българката продължи с доброто си темпо и в деветия гейм, но при изоставане от 0:30, Анисимова се съвзе обърна гейма в своя полза, повеждайки с 5:4.

Сервирайки за оставане, Томова се възползва от грешките на нейната опонентка, благодарение на които стигна до изравняване.

За съжаление, подобно на първия сет, след 5:5, американката вдигна оборотите и след само една загубена точка до края, затвори мача след ново 7:5.

С тази победа, поставената под номер 22, продължава в домашната надпревара, а в следващия кръг ще играе срещу, участващата с "уайлд-кард", Катрин Скот, която спечели с 2:0 сета срещу Наталия Вихлянцева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главен комисар Николов пътува за Свиленград във връзка с пожара
Главен комисар Николов пътува за Свиленград във връзка с пожара
Плакати на Кристо и Жан Клод в галерия "Аросита"
Плакати на Кристо и Жан Клод в галерия "Аросита"