САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Студенти от АМТИИ с мерки срещу последиците от пандемията за творците

от БНТ
16:50, 07.04.2020
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
студенти амтии мерки последиците пандемията творците

Възможни решения за противодействие на икономическите последици от пандемията от COVID-19 в областта на изкуството, предлагат студенти по Артмениджмънт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив.

Те обобщиха конкретни предложения по време на онлайн обучението с проф. Емилия Константинова, преподавател в Академията.

Сред предложенията са помощ от страна на общините, замразяване на осигуровките за самоосигуряващите се артисти, отсрочване на плащания.

Определени специфики в сектор „Изкуство и култура“ като липсата на работно място и работно време правят особено засегнати самонаетите артисти в резултат от спирането на всякакви представления заради епидемията от коранавирус. Секторът е на 8-мо място по добавена стойност в българската икономика, приблизително 4,6% по БВП.

Близо 95 000 са заетите в област „Изкуство и култура“, 2/3 са независими творци или самоосигуряващи се лица.

Ръководството на АМТИИ - Пловдив напомня, че до 9 април желаещите кандидат-студенти могат да се запишат за безплатни онлайн консултации за всички специалности, които предлага академията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бабата, дарила пенсията си на лекарите в Исперих: Пак съм готова да помогна
Бабата, дарила пенсията си на лекарите в Исперих: Пак съм готова да помогна
Андреа Бочели с концерт за Великден в Миланската скала
Андреа Бочели с концерт за Великден в Миланската скала