НОВИНИ

Световна титла и нов рекорд в овчарския скок за Арманд Дуплантис

Арманд Дуплантис
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:37, 21.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Шведът Арманд Дуплантис отново подобри световния рекорд в овчарския скок, след като преодоля 6.20 метра, за да спечели титлата от Световното първенство по лека атлетика в зала, което завърши вчера в Белград.

По-рано този месец Дуплантис подобри предишния си рекорд, като скочи 6.19 на друг турнир в сръбската столица, а вчера той направи четвъртата си поправка на най-доброто постижение.

След като си осигури титлата, преодолявайки 6.05 метра от първи път, Арманд Дуплантис се концентрира върху рекорда, като първите му два опита бяха неуспешни, но при третия той преодоля летвата, макар и леко да я разклати.

"Белград ще има специално място в сърцето ми завинаги", възкликна след успеха 22-годишният лекоатлет.

"Знам, че Бубка е извел нашия спорт до мястото, което той заема днес. Искам да направя нещо подобно. Ние имаме по-големи възможности, отколкото си мислим", допълни шведът.

Сергей Бубка направи 18 поправки на световния рекорд и завърши кариерата си с една олимпийска и общо десет световни титли на открито и закрито. За момента Дуплантис има четири поправки на рекорда и олимпийска титла, като вчера спечели първата си световна титла.

В сектора за дълъг скок Ивана Шпанович зарадва местните фенове, като защити световната си титла. 31-годишната сръбкиня, която вече носи фамилията на мъжа си Вулета, направи най-добрия си скок от пет години насам - 7.06 метра, за да надвие категорично конкуренцията. С този резултат тя поведе в ранглистата за сезона, макар и да остана далеч от изключителното си най-добро постижение от 7.24 метра, отново постигнато в Белград.

"Бях длъжна да защитя световната титла. Беше невероятно, това е черешката на тортата. Не е лесно да скачаш пред собствената си публика. Имаше напрежение, но сега чувствам удовлетворение", сподели Вулета след триумфа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите дипломати в ЕС ще обсъдят действията в отговор на руската агресия срещу Украйна
Първите дипломати в ЕС ще обсъдят действията в отговор на руската агресия срещу Украйна
В Токио започна сезонът на сакурите
В Токио започна сезонът на сакурите