НОВИНИ

Световната търговия с оръжия отбелязва ръст въпреки пандемията

Александър Марков
от Александър Марков
20:43, 28.03.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Световната търговия с оръжие се увеличава въпреки пандемията. Съединените американски щати са най-големият износител на оръжие в света, а Близкият изток - най-големият вносител.

Нивото на глобална търговия с оръжие остава най-високото от края на Студената война насам, отчита Стокхолмският международен институт за изследване на мира.

През последните пет години САЩ, Русия, Франция, Германия и Китай са били и си остават петте най-големи държави, износителки на леки и тежки въоръжения.

Лъвският пай е за Америка, която в сравнение с предходните пет години продава все повече оръжие - от 32 на 37% от световната търговия.

Близкият изток се въоръжава с най-бързи темпове заради регионални съперничества. Саудитска Арабия е най-големият вносител, увеличила е вноса си с 61% в сравнение с преди пет години. Катар - с 361%, Египет - с 136%.

В Азия също е интересно - най-големият вносител на оръжия. Китай продава най-много на страни като Индия, Австралия, Южна Корея и Пакистан.

Дори страни като Япония, чиято следвоенна пацифистка Конституция постановява отказа от война, увеличава вноса на оръжия със 124%.

Красноречиво - за свят, в който заплахите стават все повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечките в парка край Белица се раздвижват след зимния сън
Мечките в парка край Белица се раздвижват след зимния сън
ЦСКА би шута на Акрапович, Любо Пенев поема "червените"
ЦСКА би шута на Акрапович, Любо Пенев поема "червените"