НОВИНИ

Свиленски: С приетите промени не се решават проблемите на жертвите на домашно насилие

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 07.08.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

"С промените в Закона за защита от домашно насилие, предложени от Пеевски, Борисов и Петков не се решава никакъв проблем на хората, които са жертви на домашно насилие. Това стана ясно в пленарна зала и от дебатите, и от текстовете. Единственият опит, който беше направен е ПП да се опитват да легализират или по някакъв начин да вкарат текстове от Истанбулската конвенция в българското законодателство". Това каза депутатът от БСП Героги Свиленски в извънредното предаване на БНТ "Стига насилие".

Според него днес е бил поруган правилникът за работа на НС, защото всички закони се приемат на две четения в два различни дни, а днес промените минаха на две четения в един ден.

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие

Свиленски смята, че промените няма да решат нито един казус от наскоро случилите се и престъпниците от Стара Загора и Лозен няма да бъдат третирани по тези закони, защото те ще влязат в сила в началото на септември.

С предложените текстове по-скоро се затруднява процесът, тъй като се вкарват много понятия, които не се разтълкувани правилно - кога започват да текат тези 60 дни, какво е интимна връзка, какво е постоянно съжителство. Споровете ще започнат, когато тези жертви започнат да подават жалби и да търсят закрила", каза той.

Домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, прие на първо четене НС

Свиленски заяви, че БСП три пъти е внасяла предложения в Закона за защита от домашно насилие и те са били три пъти са отхвърляни.

"Днес направихме предложение поне да не допуснем въвеждането на Истанбулската конвенция, като ясно казахме, че на тази защита подлежат само семейства или хора в интимна връзка, които са между две физически лица - между мъж и жена, което е голям принос за закона на този етап", каза Свиленски.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рено Лавийени ще пропусне световното първенство по лека атлетика
Рено Лавийени ще пропусне световното първенство по лека атлетика
Протест в Панагюрище с искане за ефективна правосъдна система
Протест в Панагюрище с искане за ефективна правосъдна система