НОВИНИ

Украинските служби за сигурност са осуетили опит за нападение срещу Зеленски

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:01, 07.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинските служби за сигурност са осуетили опит за нападение срещу президента Володимир Зеленски през юни. По случая е задържана жена информатор на руските тайни служби, която събирала сведения за маршрута и графика на посещението на Зеленски в град Николаев. Москва не коментира случая.

Нови руски атаки в Херсонска област

Арестуваната жена събирала данни за предвидена визита на Зеленски в Николаев след взривяването на стената на язовир "Нова Каховка". Целта била да се предприеме масирана въздушна атака срещу града по време на посещението на президента. Украинските служби предприели засилени мерки за сигурност, но не задържали веднага информаторката, за да се доберат до сведения за руските ѝ поръчители и задачите ѝ. Арестуваната работела в магазин във военна база и я грозят 12 години затвор.

Жена беше убита при руска атака срещу Херсон, а двама души загинаха в граничните зони на Харковска област. И Херсон, и части от Харковска област, са в непосредствена близост до фронтовата линия.
Украинският президентът отчете значими резултати при бойните действия.

"Само през изминалата седмица руските терористи използваха срещу нас 65 различни видове ракети, 178 бойни дрона, включително 87 шахида. Успяхме да свалим значителна част от тях. Ще направим всичко възможно, за да бъде украинската въздушна защита още по-силна", заяви Володимир Зеленски.

Москва твърди, че е навлязла на 3 км за три дни към Купянск и че е отблъснала украинските сили в района на Донецк, Красни Лиман и Запорожие. По данни на Киев украинската армия е продължила настъпателните действия по направленията Мелитопол и Бердянск в югоизточната част на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с нова хуманитарна помощ за Турция
България с нова хуманитарна помощ за Турция
ЦИК утвърди образци на изборните книжа за регистрация на местния вот
ЦИК утвърди образци на изборните книжа за регистрация на местния вот