НОВИНИ

СЗО: Броят на диабетиците в света се е увеличил 4 пъти

сзо ръст диабетиците света
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:17, 14.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Броят на хората с диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години, каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО).

На 14 април - 100-годишнината от откриването на инсулина, организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който трябва да стимулира усилията за предотвратяване на болестта и да гарантира, че всички, които се нуждаят от тях, ще получат лечение.

"Необходимостта от спешни действия за справяне с диабета е по-очевидна от всякога. Броят на хората с диабет се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това е единственото сериозно неинфекциозно заболяване, при което рискът от преждевременна смърт нараства, а не намалява. Голяма част от хората в тежко състояние в болница с COVID-19 страдат от диабет“, каза в изявление ръководителят на Световната здравна организация.

Организацията отбелязва, че едно от най-належащите направления в тази посока е разширяването на достъпа до диагностика на диабета и лекарства като инсулин в страните с ниски и средни доходи.

"Договорът също така ще се стреми да стимулира прогреса, като определи глобалните цели в грижата за диабета. В него ще се съдържа и призив към правителствата да изпълняват ангажиментите по включване на профилактиката и грижите за диабета в основните здравни услуги и в пакета от мерки за обезпечаване на всеобщи грижи за здравето“, каза още Световната здравна организация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна"
Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна"
Изпускат контролирано язовири около София, няма опасност от разливи
Изпускат контролирано язовири около София, няма опасност от разливи