НОВИНИ

Такато спечели първо злато за Япония от Токио 2020

такато спечели първо злато япония токио 2020
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:49, 24.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Джудистът Наохиса Такато спечели първия златен медал за Япония от Олимпийските гири, след като триумфира във финала при 60-килограмовите в Нипон Будокан.

28-годишният състезател се реваншира за разочароващия си бронзов медал в Рио преди пет години, след като надви тайванеца Юн Вей Ян, елиминирал по-рано в осминафиналите българския представител Янислав Герчев.

По-рано, световната номер 3 от Япония Фуна Тонаки отстъпи на косоварката Дистрия Красничи във финала до 48 кг при жените.

Нейното сребро обаче бе първият медал за страната на Олимпийските игри в японската столица. Такато, трикратен световен шампион, надви Ян, печелейки 3:40 в продълженията. Ян получи трето шидо (наказание) и така даде победата на Такато, който загуби в четвъртфиналите през 2016.

"Страната на изгряващото слънце" обаче претърпя по-рано разочарование, след като легендата на спортната гимнастика Кохей Учимура приключи преждевременно.

Двукратният шампион в многобоя се подхлъзна в квалификацията на висилка, след като се бореше с травма на рамото, за да бъде готов за Токио 2020.

Световният шампион Дая Сето не успя да стигне финала на 400 м съчетано в плувния басейн, като му остават още две състезания.

Япония първоначално си постави за цел 30 златни медала на домашната Олимпиада, но пандемията от коронавирус отложи Олимпийските игри с година. Рекордът на Япония за спечелени златни медали на една лятна олимпиада е 16 и бе постигнат на два пъти – в Токио през 1964 и в Атина преди 17 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епитропов отпадна в сериите на 100 метра бруст, но се готви за 200 метра
Епитропов отпадна в сериите на 100 метра бруст, но се готви за 200 метра
Стаматова е полуфиналистка в Португалия след победа над №3 в схемата
Стаматова е полуфиналистка в Португалия след победа над №3 в схемата