НОВИНИ

Тийнейджърките, които впечатляват с екипа на националния отбор по волейбол

тийнейджърките впечатляват екипа националния отбор волейбол
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 19.09.2023
Чете се за: 05:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Забележително начало в женския национален отбор направиха две от младите надежди на българския волейбол. В третата среща на "лъвиците" от олимпийската квалификация в Япония, загубена от Бразилия, много ярко блесна талантът на две от най-младите състезателки – Микаела Стоянова и Маргарита Гунчева.

И двете са дебютантки в представителния отбор, като по-рано това лято станаха осми в света с отбора на България до 19 години под ръководството на Борислав Крачанов.

Двете тийнейджърки влязоха от пейката и дадоха импулс на българския тим, който поведе с 2:1 гейма срещу опитния състав на Бразилия - №2 в света за 2022 г. и сребърен медалист от Олимпийските игри в Токио 2020. Дори сайтът на Международната федерация по волейбол (FIVB) отбеляза на главната си страница днес, че младият състав на България със средна възраст 21 години е създал проблеми на опитния отбор на Бразилия, който е загубил два гейма и 1 точка.

"Тук сме, за да помогнем с каквото можем на отбора. И да се опитаме да влезем, колкото можем добре, точно в тези моменти, когато ни се дават шанс", коментира Микаела Стоянова пред Българската федерация по волейбол минути след срещата с олимпийския вицешампион.

Стоянова играе на поста диагонал и преди два месеца навърши 18 години. Наследява любовта към спорта от баща ѝ Васил Стоянов – бивш волейболист, ставал шампион с Тренто.

"Невероятно е чувството да седиш "лице в лице" с най-добрите, които само си гледал по телевизията като малък и си мечтал да играеш с тях. Опитваме са като най-малки да попиваме колкото можем повече, както от нашия отбор, така и от останалите", добяви състезателката на Левски-София.

В мача срещу Бразилия Мика бе трета по резултатност от българските националки, завършвайки с 13 точки.

"Много се радваме, че ни бе даден този шанс. И го използвахме може би по най-добрия начин", на свой ред казва разпределителката Маргарита Гунчева.

След два поредни сезона №1 при девойките старша и младша възраст на Марица, Марги вече е състезател, на който се разчита и в първия състав на девет пъти поредния шампион от Пловдив. Тя има две титли на страната и една купа с жените на Марица, а сега и бе гласувано отново доверие за втори разпределител в битките, както на национално ниво, така и в Шампионската лига.

"Мечтите ни определено са един ден да играем на Олимпийски игри с националната фланелка", споделя 17-годишната Гунчева.

Стоянова и Гунчева попаднаха в селекцията на италианския специалист Лоренцо Мичели, който избра подчертано подмладен състав за олимпийската квалификация в Япония.

"Много е добре работата с Лоренцо Мичели и със сигурност се усеща разлика. Опитваме се да попием колкото се може от треньора, а и от целия щаб, защото всички са професионалисти в това отношение", казва Мика, а Гунчева потвърждава уверено: "Да можем на научим много от тях."

Дотук българският национален отбор записа три загуби в Япония, но срещу изключително силни съперници в лицето на Турция, Бразилия и Белгия.

"Липвса ни увереност във важните моменти", анализира Стоянова. "И опит", добавя Гунчева.

България е в квалификационна група В за Летните олимпийски игри в Париж 2024. Само първите два отбора в потока взимат квоти сега. В сряда, 20 септември, тимът излиза срещу домакина Япония от 13:25 часа. След това следват мачове срещу Перу (22 септември в 7:00 часа), Аржентина (23 септември в 7:00 часа) и Пуерто Рико (24 септември в 4:00 часа). Националките споделиха и очакванията си.

"Да се представим по най-добрия начин", казва Микаела. "Да вземем колкото можем повече победи докрай", завършва Маргарита.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върнаха откраднати ценни стари оръжия на музея в Бяла
Върнаха откраднати ценни стари оръжия на музея в Бяла
Недоволните земеделци не взеха окончателно решение дали протестът им ще продължи
Недоволните земеделци не взеха окончателно решение дали протестът им ще продължи