НОВИНИ

Тодор Тагарев: Путин се кани да хвърли стотици хиляди неподготвени мъже на фронтовата линия

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 23.09.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Как се промени статутът на сигурността, след като Владимир Путин обяви мобилизация на 300 000 души, а американският държавен секретар Антъни Блинкен призова световната общност да потърси отговорност от руския президент?

"Путин беше доста конкретен и ясен в своето изявление, само че с няколко фалшиви тези. Първата фалшива теза е, че е застрашен суверенитетът на Русия - нищо такова, нито една страна от демократичния свят не застрашава Русия и няма претенции към нито един квадратен сантиметър от руската територия. Втората фалшива предпоставка е, че някой заплашва Русия - няма такова нещо", посочи пред "Светът и ние" експертът Тодор Тагарев.

И отбеляза, че в едно заявление Путин събра три различни теми - едната е за мобилизацията, очевидно неговата специална операция е провал, той подкрепи тези референдуми, които правилно бяха наречени фарсови, за които вероятно вече са подготвени и протоколите с резултатите, третото беше заплахата за използване на оръжия за масово унищожение.

Западът не беше единен при започване на мащабната военна агресия от страна на Путин и това, изглежда, му е дало надежда, че ще може да разцепи демократичната общност и съчетано с доста силния имперски стремеж у него лично да остане в историята като възстановител на Руската империя, го накараха да пренебрегне предупрежденията от Запада, коментира експертът.

"Западът е единен с много малки изключения, като нас, например, в осигуряването на военна помощ за украинските сили. В този имперски стремеж Путин беше готов да види десетки хиляди загинали, но според мен вече отдавна е шестцифрено число броят на загиналите от двете страни и сега се кани да хвърли стотици хиляди неподготвени мъже на фронтовата линия", каза Тодор Тагарев.

Вижте целия анализ на Тодор Тагарев във видеото.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН обвини Русия във военни престъпления в Украйна
ООН обвини Русия във военни престъпления в Украйна
Локомотив София спешно смени съперника си за контролата по време на пауза за националните отбори
Локомотив София спешно смени съперника си за контролата по време на пауза за националните отбори