НОВИНИ

Тръмп удължи извънредното положение, наложено след 11 септември

тръмп удължи извънредното положение наложено септември
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:43, 10.09.2020
Чете се за: 00:41 мин.
САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи извънредното положение, наложено в страната след нападенията на 11 септември 2001 г. с още една година.

Тръмп смята, че терористичната заплаха, довела до въвеждането на извънредното положение на 14 септември 2001 г., остава.

„Терористичната заплаха, довела до въвеждането на извънредното положение на 14 септември 2001 г., остава“, подчерта шефът на кабинета в съобщение до Конгреса на САЩ, публикувано от пресслужбата на Белия дом.

„Пълномощията, делегирани от извънредното положение продължават да играят критична роля за способността на въоръжените сили на САЩ да изпълняват основните си мисии за противодействие на трайната заплаха от тероризъм в САЩ и по света, въведена на 14 септември 2001 г. в отговор на терористичните атаки.“, добави Тръмп.

Извънредното положение дава и на президента някои допълнителни законови правомощия, които той може да упражни по всяко време.

Извънредното положение беше обявено в САЩ три дни след като терористи отвлякоха самолети и ги взривиха в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк и в сградата на Пентагона. Друг самолет се разби в Пенсилвания. Общо около 3 хиляди души са загинали в резултат на тези терористични атаки. Тогава президентът Джордж Буш обясни извънредно положение с аргумента за "продължаващата непосредствена заплаха от нови атаки срещу САЩ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия ще поеме 100 мигранти от Мориа
Нидерландия ще поеме 100 мигранти от Мориа
Експерт: Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието
Експерт: Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието