НОВИНИ

Транспортният министър: Абсурдно е ремонт на 15 вагона за 27 млн. лева

един изцяло обновен локомотив бдж вече пътува мрежата снимки
Снимка: Архив/ БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:32, 06.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Сключеният договор от предишното ръководство за ремонт на 15 вагона е на стойност 27 млн. лева. На практика цената излиза колкото за нови. Това е абсурдно и по тази причина е възложена проверка. Ако Агенцията за държавна финансова инспекция открие нарушения, ще сезираме прокуратурата. Това обяви в Пловдив служебният транспортен министър Георги Тодоров. Той откри нова изпитна зала в жп управлението, която щяла да гарантира безпристрастност при провеждане препитванията.

До края на 2021 г. предстои надграждане на системата за онлайн обучение на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация". "Това е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по пътя на дигитализацията", заяви министър Тодоров. Той допълни, че провеждането на изпити с помощта на електронната система цели премахване на влиянието на човешкия фактор, обективност при проверката на знанията на изпитвания, пресичане опитите за измами и повишаване на квалификацията на кадрите от железопътния сектор.

Изпитната зала в Пловдив е с капацитет от 16 изпитни терминали, а в София и Горна Оряховица вече са оборудвани и въведени в експлоатация още две такива зали, уточни Георги Тодоров.

Транспортният министър освободи част от ръководството на БДЖ

Пред журналисти министърът обясни, че през миналата седмица е изпратил до Агенцията за държавна финансова инспекция одитните доклади, назначени от него за дейността на БДЖ.

"Надявам се съвсем скоро новото ръководство на железопътния превозвач да бъде вписано в Агенцията по вписванията, за да стартира своята оперативна дейност. Вече сме начертали техните задачи в краткосрочен план – те са свързани с подобряване на графика за движение, по-малко закъснения, безопасност на превозите и ефективно управление на финансовия ресурс. Компанията ще търси нови клиенти в товарните превози. Към момента БДЖ има задължения от над 20 млн. лева към НК "Железопътна инфраструктура", които са от неплатени инфраструктурни такси и разходи за енергия", коментира още Георги Тодоров.

По отношение на финансовите ангажименти на концесионера на жп гара Пловдив, министър Тодоров заяви, че е изпратил писмо до него с искане за изплащане на дължимата концесионна такса към държавата.

"Назначил съм проверка, която ще установи дали концесионерът на жп гарата изпълнява своите ангажименти съгласно подписания договор", обясни той.

В рамките на визитата си в Пловдив министър Тодоров посети диспечерския център на НК "Железопътна инфраструктура", отговарящ за движението на влаковете и разгледа експозиция на жп моделизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тяло на удавник край Гюргево, ДНК експертиза ще установи дали е на русенския моряк
Откриха тяло на удавник край Гюргево, ДНК експертиза ще установи дали е на русенския моряк
Хуркач обърна Медведев при доиграването
Хуркач обърна Медведев при доиграването