НОВИНИ

УЕФА наложи сериозни санкции на Румъния и Украйна

Румънският национален отбор по футбол ще играе пред празни трибуни в следващия си двуой от квалификациите за Евро 2024 заради поведението на своите фенове по време на последния мач срешу Косово, когато местните привърженици издигнаха транспарант с надпис: "Косово е Сърбия".

Снимка: АП
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:38, 21.09.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Дисциплинарната комисия на Европейската футболна централа (УЕФА) наказа Румънската федерация по футбол да проведе следващия домакински мач на националния отбор пред празни трибуни заради издигането на плакат с политически нюанс от фенове на срещата с Косово. Санкцията включва и 40 000 евро глоба.

На 12 септември Румъния победи Косово с 2:0 като домакин в мач от квалификациите за Евро 2024. През първото полувреме на срещата обаче се наложи двубоят да бъде прекъснат заради транспарант със сръбското знаме, показан от румънски запалянковци на трибуните. Посланието на плаката гласеше: "Косово е Сърбия".

Прекъсването продължи около 45 минути, след което отборите се върнаха на терена и доиграха мача. По-късно Румънската футболна федерация осъди действията на феновете.

В следващото си домакинство от европейските квалификации националният отбор на Румъния посреща Андора в Букурещ на 15 октомври, а три дни по-рано има гостуване на Беларус в унгарската столица Будапеща.

Освен това УЕФА наложи глоба от 20 000 евро на Украинската футболна федерация заради "расистко поведение" на фенове по време на двубоя срещу Англия от квалификациите за Евро 2024, игран в полския град Вроцлав на 9 септември.

Запалянковци на трибуните развяха знамена с крайнодесни символи, а от Европейската централа наредиха частично затваряне на стадиона в Прага, който ще бъде домакин на следващия мач на Украйна срещу Република Северна Македония на 14 октомври.

Футболната централа на Украйна получи и забрана да продава билети за следващия си мач като гост на Малта на 17 октомври.

Националният тим на Украйна не е играл на родна земя от военната инвазия от страна на Русия през февруари 2022 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформа в службите - след като се успокои обстановката в Украйна, заявиха от ГЕРБ и ДПС
Реформа в службите - след като се успокои обстановката в Украйна, заявиха от ГЕРБ и ДПС
Шефът на "Местни данъци и такси" в община Несебър е арестуваният за купуване на гласове
Шефът на "Местни данъци и такси" в община Несебър е арестуваният за купуване на гласове