НОВИНИ

Ултрамаратонецът Рашид Ел Морабити се отказа от Marathon des Sables в родината си

ултрамаратонецът рашид морабити отказа marathon des sables родината
Снимка: bgathletic.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgathletic.com
15:52, 02.05.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от най-великите ултрамаратонци мароканците Рашид Ел Морабити се отказа от Marathon des Sables в родината си, заради получаване на чужда помощ по време на бягането.

Marathon des Sables е може би най-трудното състезание по издръжливост в света. Със своите 250 км, които трябва да бъдат изминати за седем дни в жегата на мароканската пустиня няма равно на планетата. Надпреварата предлага доста обрати, възходи и провали всяка година. 37-то издание през тази година ще остане белязано от друго събитие - история за измама около 41-годишният Рашид Ел Морабити, обвинен от организаторите, че се е възползвал от външна помощ.

По време на неочаквана проверка в палатката на спортиста са били открити хранителни продукти, което е забранено. На бегачите е осигурена вода, а те трябва да носят собствената си храна в раницата си по време на състезанието, като чантите се проверяват преди началото на събитието. „Проверките на палатките се извършват редовно, за да се види дали няма допълнителна храна“, обявиха организаторите.

Първоначално след откриването на забранените от правилника неща, лидерът след първите четири етапа Рашид Ел Морабити получи три часа наказание. Малко по-късно обаче той сам реши да се откаже.

В социалните мрежи маратонецът обяви, че това е грешка на организаторите.

„На всички мои приятели и близки, с натежало сърце съобщавам, че взех решение да се откажа от Мarathon des sables, защото бях несправедливо наказан за грешка, която не съм направил. Когато си обвинен погрешно, по-добре е да си тръгнеш с високо вдигната глава, отколкото да остана да търпя несправедливост, дори ако пропусна мечтата си“, написа Морабити в Instagram.

Той се надява, че домакините ще извършат необходимата проверка преди началото на Marathon Des Sables догодина и ще може да запише името си в историята.

Французинът Матийо Бланшар, втори в последния ултра-трейл на Монблан след Килиан Жорне, завърши трети. Попитан от L`Equipe по тази тема, той бе лаконичен: „Научихме, че някои бегачи не са направили същия Marathon des Sables като нас. Въпреки това съм убеден, че дори и при спазване на правилата, Ел Морабити пак щеше спечели. Просто е разочароващо да се види подобно поведение."

Постижението до момента на Рашид Ел Морабити наистина е значимо. В периода 2011-2022 има девет победи в "MDS". Над него с 10 успеха е само друг мароканец Лашен Ахансал.

Рашид обаче може да бъде малко удовлетворен, защото тазгодишното състезание бе спечелено от неговия брат Мохамед Ел Морабити, отдавна свикнал с второто място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

bgathletic.comНамерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 поздрави Ботев Пд за откриването на "Колежа"
ЦСКА 1948 поздрави Ботев Пд за откриването на "Колежа"
Аслан Карацев изхвърли Даниил Медведев от турнира в Мадрид
Аслан Карацев изхвърли Даниил Медведев от турнира в Мадрид