НОВИНИ

Унгарски дипломат с благодарствено писмо към болницата в Бургас за спасено дете

унгарски дипломат благодарствено писмо болницата бургас спасено дете
bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 24.10.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Почетният генерален консул на Унгария изпрати благодарствено писмо до ръководството на УМБАЛ Бургас заради д-р Кирил Симеонов, който е старши лекар в Първо отделение по хирургия.

Дипломатът останал впечатлен от професионализма и загриженото отношение на специалиста след успешно разрешен тежък случай с малко дете. 5-годишната София попаднала в бургаската болница с перитонит, получен вследствие на възпален апендикс. Налага се спешна операция, за да бъде спасен животът на момичето.

Ситуацията е допълнително усложнена от факта, че София и родителите й – туристи в Слънчев бряг, не говорят друг език освен унгарски и комуникацията с тях е невъзможна. Това е било голям стрес както за семейството, така и за медиците.

Със съдействието на отдела за преводачески и асистънс дейности на болницата е намерен човек, който да осигури превода. Операцията преминава успешно и след десет дни престой София е изписана от болницата и отпътува за родината си.

“Искаме да изразим нашата голяма признателност и най-искрена благодарност към лекуващия лекар – д-р Кирил Кирилов Симеонов - хирург, за проявения от него висок професионализъм и всеотдайност, сърдечно отношение и точен подход при лечението на малката пациентка. Изразяваме най-искрена благодарност и към ръководството на УМБАЛ Бургас за условията и цялостното отношение към изпадналото в беда унгарско дете“, се казва в писмото на унгарския консул Йордан Йорданов.

Това не е първият жест на благодарност от страна на Република Унгария към УМБАЛ Бургас. Преди години посолството на държавата дари на болницата картини на известни унгарски художници.

Поводът за дарението отново бе успешно разрешен труден случай с унгарска пациентка, спасена в Отделението по реанимация на бургаската болница.


Автор: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23-годишен загина при катастрофа в Разградско
23-годишен загина при катастрофа в Разградско
Петя Бозукова в предаването "Аз съм"
Петя Бозукова в предаването "Аз съм"