НОВИНИ

В Благоевград доставиха машините за симулативно гласуване

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 27.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Избори 2023
Слушай новината

На тях е инсталирана демо версия, чрез която се демонстрира как трябва да се гласува за двата вида избори. Пробно гласуване ще е възможно в следващите три седмици в областните центрове и в околните населени места. А информация за местата, където може да се упражните как да гласувате с машина, има на сайтовете на общините.

Машините дават възможност на жителите на Благоевград и 16-те села в общината да бъдат обучени как да гласуват, в случай че се затрудняват. Първата стъпка е да вземете карта с чип от членовете на секционната избирателна комисия.

"С чипчето нагоре трябва да се пъхне, докрай. Тук ви излиза меню, в което трябва да посочите вашия избор, за който сте решили да гласувате, дали ще е за президент и вицепрезидент и народни представители или само за президент или само за народни представители. След това тук системата ви показва вашия избор, ако не е това, което желаете, има опция да се върне назад", обясни обучител.

Гласуването отнема до две или три минути на човек.

"На първия екран ви е изборът за президент и вицепрезидент, тъй като кандидатите са много - има две странички, може да си я смените-следваща страница, избирате си президент, към избора за Народно събрание, след това има избор за народни представители. Те също са на две странички.

Ако сте гласували и за президент, и за парламент, машината ще издаде две разписки. Те се пускат в урната, а картата трябва да предадете обратно на комисията.

"Тъй като ще излязат две бележки, изчаквате и двете, и звуков сигнал и да ги извадите… ето го и звуковия сигнал. Разделяте си ги поотделно, сгъвате си ги поотделно да не се виждат, вадите си картата и заедно с нея отивате до комисията", обясни обучител.

Хората определят възможността да се запознаят с машината за гласуване предварително като полезна.

Информация за местата, на които ще има машини за пробно гласуване, можете да намерите на сайта на Община Благоевград. Обучението на всяко от посочените места е с продължителност от 2 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камбуров разплака Черно море и класира Берое на 1/4-финал за Купата
Камбуров разплака Черно море и класира Берое на 1/4-финал за Купата
След смъртта на родилка - опашка за ваксинация в село Градец
След смъртта на родилка - опашка за ваксинация в село Градец