НОВИНИ

Директори в Благоевград настояват за зелени сертификати в училищата

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 27.10.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Образование
Слушай новината

След въвеждането на зелените сертификати в Благоевградска област се наблюдава ръст на учителите, които са пожелали да се ваксинират.

Въпреки това обаче, едва 30% от педагогическия персонал в учебните заведения в региона е имунизиран. Учителите от своя страна очакват ясни правила, по които ще става тестването на учениците, когато те се върнат в клас.

В 5-то основно училище в Благоевград 52% от педагогическия персонал са преболедували или ваксинирани. Катюша Чимева преподава на ученици от първи до четвърти клас. И въпреки, че се е срещала с вируса се е ваксинирала. Има обаче притеснения как ще става тестването на учениците.

"Кой ще прави тези тестове, тъй като аз не се чувствам подготвена", посочва Катюша Чимева – учител на деца от 1-ви до 4-ти клас.

Колебания относно начина на тестване на учениците, изразява и друг преподавател.

"Хубаво е тестовете да са щадящи за децата, не мисля обаче че ще бъде разумно в една класна стая 28 или 29 деца да плюят в едни книжни пликчета, защото вирусът така се разпространява", казва Росица Арнаудова – учител по Български език на 10-и и 11-и клас.

Арнаудова допълва, че се е ваксинирала още в първия ден, в който е имало възможност за ваксинация на учители.

"Работя в училище, в което всеки ден влизаме по 800 човека и смятам, че го дължа на себе си, на семейството, на учениците ми и на техните семейства", допълва Арнаудова.

В Националната хуманитарна гимназия 95% от учителите са готови да се тестват по два пъти в седмицата. Половината от целия персонал в гимназията вече е ваксиниран.

"Аз се ваксинирах при първия възможен случай и смятам, че ваксините са единственото средство, което ни дава възможност да учим в училище присъствено", коментира Марин Митов – директор на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград.

Едва 5 на сто от учениците в областта са ваксинирани. Те са на възраст между 16 и 18 години.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камбуров разплака Черно море и класира Берое на 1/4-финал за Купата
Камбуров разплака Черно море и класира Берое на 1/4-финал за Купата
След смъртта на родилка - опашка за ваксинация в село Градец
След смъртта на родилка - опашка за ваксинация в село Градец