НОВИНИ

В Русе правят проверки на нощните заведения и местата за хранене

русе правят проверки нощните заведения местата хранене
bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 20.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Бизнес
Слушай новината

От днес влиза в сила заповедта на здравния министър, че заведенията могат да са пълни и на 100%, ако персоналът и клиентите са ваксинирани, имат документ за прекаран COVID-19 или PCR тест. За останалите ще важи противоепидемична мярка за ограничение на капацитета до 50 на сто. От Регионалната здравна инспекция в Русе започнаха масирани проверки в нощните заведения и местата за хранене.

Новата заповед на министъра не беше приета с разбиране от собственика на първото заведение в град Две могили, в което влязоха проверяващите от здравната инспекция и Агенцията по храните.

"Трябва ли да питаме дали всеки клиент е ваксиниран. И те като са ваксинирани, нали са безсмъртни, ние защо трябва да сме ваксинирани. Нито една заповед не е адекватна", каза собственик на заведение.

Клиенти в следващото заведение се съгласиха, че трябва да има отстояние между масите, но не и да им се поставят условия.

"Принудително ще ни накарат да се ваксинираме", каза Пламен Йорданов.

От Регионалната здравна инспекция коментираха, че в по-малките населени места мерките се спазват, а нощните заведения масово са фалирали, но проверките ще продължат.

"За използване на защитни предпазни средства от персонала, при обслужване на клиентите, капацитет на 50%. До момента не сме констатирали нарушения", каза старши инспектор в РЗИ-Русе Галина Пантелеева.

В това заведение масите са намалени с почти една трета, но и клиентите са намалели. Според собственикът му трябва да има не само ограничения, но и мерки за подпомагане на бизнеса.

"От миналата година стоят нашите документи, защото няма европейско финансиране, там за 50 000 лева, помощи, за фирмите, които са за над 500 000 лева. Иначе участваме по мерките 60 на 40, имайки предвид, че от ноември до април не работихме", каза собственикът на заведение Драгомир Дамянов.

От здравната инспекция са направили график и за проверки в нощните заведения в Русе.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Робот дезинфекцира COVID отделения
Робот дезинфекцира COVID отделения
Световното първенство по плажен футбол по БНТ 3
Световното първенство по плажен футбол по БНТ 3