НОВИНИ

В Турция задържаха израелски футболист за жест в подкрепа на действията в ивицата Газа

Сагив Йехезгел е бил арестуван по обвинение в "публично подбуждане към враждебност" заради действията си след отбелязването на гол по време на двубоя между неговия вече бивш клуб Анталияспор и Трабзонспор

турция задържаха израелски футболист жест подкрепа действията ивицата газа
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:55, 15.01.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Израелският футболист Сагив Йехезгел, който играе за турския Анталияспор, е бил задържан по обвинение в "публично подбуждане към враждебност", информира министърът на правосъдието на Турция Йълмаз Тунч.

На 14 януари по време на мач между Анталияспор и Трабзонспор Йехезгел реализира гол, след което посочи лентата на ръкава си с надпис "100 дни. 7.10". Надписът се отнася до отбелязването на стотния ден от палестинско-израелския конфликт, започнал на 7 октомври 2023 г. с нападението на бойци на "Хамас" на израелска територия.

Веднага след публичната проява на израелския футболист от неговия тим са взели решение за прекратяване на договора му. Ръководството на Анталияспор обосновало решението си с изявлението, че Йехезгел е "действал срещу националните ценности", посочва Анадолската агенция (АА).

"Прокуратурата в Анталия започна процес за "публично подбуждане към враждебност" поради безотговорните действия на Йехезгел в подкрепа на кланетата, извършени от Израел в ивицата Газа", написа министърът на правосъдието Йълмаз Тунч в социалните мрежи.

Министърът посочва още, че решението да се даде приоритет на националните ценности пред спортните постижения подчертава значението, което Турция отдава на зачитането на принципите на страната.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави Ернандес продължава да се ползва с доверието на президента на Барселона Жоан Лапорта
Шави Ернандес продължава да се ползва с доверието на президента на Барселона Жоан Лапорта
Двама украинци са заплашвали и обиждали полицаи в Слънчев бряг
Двама украинци са заплашвали и обиждали полицаи в Слънчев бряг