НОВИНИ

Валентина Георгиева: Симон Байлс играе друг вид гимнастика, тя ме мотивира

Георгиева беше избрана за спортист на месец юли в традиционната анкета на Пресклуб "България".

Валентина Георгиева
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 15.08.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Националката по спортна гимнастика Валентина Георгиева ще увеличи трудността в изпълненията си на прескок за следващата година, обяви самата тя на пресконференция.

През този сезон тя стана европейска вицешампионка на този уред, а на Олимпийските игри в Париж се класира за финала, където зае престижното пето място.

Георгиева беше избрана за спортист на месец юли в традиционната анкета на Пресклуб "България", след като за нея гласуваха 20 спортни редакции. 4 гласа има пилотът във Формула 3 Никола Цолов, който спечели Гран При на Унгария.

"Следващата ми цел е да се опазя здрава. Не мога да кажа в бъдеще какво очаквам, защото не знам още как ще процедирам. Почивката ми няма да е дълга, защото после трудно ще вляза във форма. През месец октомври има Световна купа в Унгария, но не сме решили дали ще участвам, след което е Държавното първенство през март догодина", каза гимнастичката.

"Планирам промени в композициите си на успоредка, на греда тя е достатъчно сложна, но трябва да я изпълнявам чисто. Не играх много земя тази година, но през следващата вероятно ще го направя. На прескок трябва да вдигнем началната оценка. Ние го направихме, но нямахме много време тази година, за да отработя нещата. Аз проблем с техниката нямам, само с приземяването, но това се постига с тренировки", добави Георгиева.

Тя каза, че никога няма да забрави Игрите в Париж.

"Никога няма да бъде забравена тази олимпиада - първи олимпийски игри, 18-и рожден ден и невероятен подарък, който си направих с класирането на финала, след това пето място - невероятно постижение. Концентрацията беше основното за мен на финала, да се изолирам от всичко. Стремя се най-вече да надскачам себе си и да остана здрава", коментира още състезателката.

Георгиева каза, че конкуренцията на финала на звездата Симон Байлс я е мотивирала допълнително.

"Това, че бях единствената европейка на финала на прескок ме нахъса още повече. Симон Байлс играе друг вид гимнастика, тя ме мотивира да я настигна, но наистина не може да се сравняваме", заяви тя.

На пресконференцията присъства президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев, който поздрави всички български спортисти за представянето на Игрите в Париж.

"Благодаря на всички журналисти. Тази награда е голяма чест за българската федерация. Искам да поздравя всички спортисти за представянето в Париж. Наистина България се представи много достойно! Поздравления за медалистите и естествено за Валя, че написа история. Това, което постигна е невероятно за българската гимнастика. Пожелавам й да стигне още по-напред - до олимпийските медали и вярвам, че ще успее", каза Дунев.

"Определено това, което я отдели от тройката е трудността. Подготвяхме по-трудни прескоци, но времето не ни стигна, а и не искахме да рискуваме здравето й. Нейното изпълнение е едно от най-добрите в света. Смятам, че тя ще стигне до олимпийските медали", завърши президентът на БФ Гимнастика.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена с двойно гражданство беше осъдена в Русия на 12 години затвор за измяна
Жена с двойно гражданство беше осъдена в Русия на 12 години затвор за измяна