Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Външният министър обсъди с посланик Митрофанова възможността за възстановяване на полетите до България

от БНТ
13:32, 03.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
външният министър обсъди посланик митрофанова възможността възстановяване полетите българия
Слушай новината

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, с която обсъдиха развитието на отношенията между България и Русия на основата на равнопоставения политически диалог и взаимноизгодното сътрудничество, включително в сферата на туризма, културата, науката и образованието.

„Между България и Русия съществуват дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения“, заяви министър Стоев и подчерта, че в отношенията си с Русия страната ни се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите членки на ЕС и НАТО.

„Искаме да развиваме отношения, основани на равнопоставеност и прагматизъм“, изтъкна външният ни министър. Той подчерта необходимостта от конструктивен диалог между Европейския съюз и Русия по международни въпроси от регионално и глобално значение.

„Глобалните предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват обединен подход и солидарност“, изтъкна Стоев.

Сред темите на разговора бе и активизирането на туристическия обмен в условията на подобряване на епидемичната обстановка в България. Министър Стоев подчерта, че българската страна е предприела всички необходими стъпки, за да гарантира сигурността на туристите през летния сезон.

В тази връзка той напомни, че българските власти са отправили предложение към Русия за възстановяване на редовните граждански полети между двете страни и помоли руското посолство за съдействие.

В отговор посланик Митрофанова увери, че руското посолство е активно ангажирано и съдейства за положителното разрешаване на въпроса за възобновяването на самолетните полети към България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Инцидент в Чешнегирово: Клон на дърво рани тежко курсант
Инцидент в Чешнегирово: Клон на дърво рани тежко курсант
Гешев: Ще продължим активните действия за отстояване върховенството на закона
Гешев: Ще продължим активните действия за отстояване върховенството на закона