НОВИНИ

ВАП нареди проверка на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и Локомотивния завод

вап нареди проверка bdquoбдж трансимпексldquo локомотивния завод
bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 11.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София за състоянието на Локомотивно- вагонния завод в столицата, по-известен като ЖП - завода зад Централна гара.

Образувана е преписка след самосезиране въз основа на информация в медиите за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара, свързана и с „БДЖ-Трансимпекс“АД.

Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ" АД - 35% и „Трансимпекс" ЕАД - 65 %, свързана с обвиняемия Васил Божков.

Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

ВАП възлага на МТИТС проверка относно изпълнение на задължението за представяне на тримесечните и годишните отчети да съдържат писмен отчет за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерки за тяхното решаване.

В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни предприети мерки, както и сведения за конкретни икономически показатели след които производителност, обем на продажбите, печалба или намаляване на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения, инвестиции и др.

ВАП изисква от кмета на София да предостави информация какви действия, съобразно изискванията на закона, е предприела Столична община за съхраняване на целостта на Локомотивно- вагонния завод в София.

Резултатите от проверките следва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверки на хотели и заведения във Варна преди началото на сезона
Започват проверки на хотели и заведения във Варна преди началото на сезона
14 души са новозаразени в Доспат, 3 от тях са деца
14 души са новозаразени в Доспат, 3 от тях са деца