НОВИНИ

ВАС остави без разглеждане жалбата на "Българско лято“ срещу включването ѝ в списъка на санкционирани

васил божков представи акценти политическия проект българско лято
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 22.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия Гражданска платформа "Българско лято" против Решение № 441 на Министерския съвет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица. Прекратява се и производството по административно дело № 6251 от 2021 г. по описа на Върховен административен съд. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС.

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ да участва в насрочените за 11.07.2021 г. избори за народни представители. Правото им на участие е обезпечено с регистрацията им с Решение № 131-НС от 26 май 2021 г. на ЦИК и с изтичане на преклузивните срокове за заличаване на регистрацията им преди тези избори. В хипотезите на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс само съответната партия може да поиска заличаването на регистрацията й за участие в изборите и то не по-късно от 32 дни преди изборния ден (който срок вече е изтекъл), а не служебно от ЦИК.

Поради това понастоящем не е налице законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за същото лице по силата на този акт.

По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество. Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира кампания за популяризиране на COVID ваксините
Стартира кампания за популяризиране на COVID ваксините
Димитър Бербатов се срещна с клубове на „Армията“
Димитър Бербатов се срещна с клубове на „Армията“