НОВИНИ

Във Вашингтон премиерът Кирил Петков получи силна подкрепа за усилията на България за борба с корупцията

bnt avatar logo
от БНТ
22:36, 09.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията получи министър-председателят Кирил Петков по време на срещите му днес в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон.

Премиерът Петков запозна в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа. Акцент в първите разговори на премиера днес бяха също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Премиерът изтъкна усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентира върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.

От американска страна беше приветствана също подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков потвърди категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят отбеляза още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна.

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се срещна с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян.

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков посети Съвета по национална сигурност на Белия дом, където разговаря със съветника по национална сигурност Джейк Съливан. В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков предстои да проведе още разговори в Конгреса и в Световната банка. В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушни удари в Одеса: Има жертви и разрушения (СНИМКИ)
Въздушни удари в Одеса: Има жертви и разрушения (СНИМКИ)
Френското посолство с интерактивна изложба в подкрепа на Украйна
Френското посолство с интерактивна изложба в подкрепа на Украйна