НОВИНИ

Възможна ли е защита от мълнии на открити обществени места

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:24, 30.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Общество
Слушай новината

При изправна защита от мълнии вероятността сградата бъде ударена е нищожна около - 0,1%. Дори когато става дума за стадиони или други открити съоръжения, защитата е над 95%.

Според експерти по мълнии отговорността за проверките за изправност на гръмоотводите е размита. Всъщност отговорност носят собствениците или управителите на сградата.

Мълния падна вчера на стадиона в село Лесичево и отне човешки живот. Според експерта по мълнии инж. Радослав Калчев при инцидента най-вероятно става дума за неизправна защита.

Проформа ли е направено, документи ли са подправени, има ли нарушения в принципа и начина на изпълнение, материалите, доста работа има, но че има вина, при съоръжение, което побира много хора, не дай си боже да настъпи електромагнитна индукция и всичко да плъзне по стадиона.

Мълния уби на място 41-годишен мъж от пазарджишкото село Калугерово

Обществените сгради попадат в категория 1 и подлежат на проверка на всеки 3 месеца. Законът за устройство на територията задължава собствениците да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на изискванията.

Много се спекулира с отговорността, обичат да си я прехвърлят, но както е казал класикът, проблемът на даващите е в самите давещи се, допълва инж. Калчев.

Добре е да се знае, че старите гръмоотводи пазят само сградите и радиусът на защита е минимален. Активните мълниеприемници с изпреварващо действие са по-ефективни, защото защитават радиус до 110 м.

Активността на гръмотевичните бури в реално време и в цял свят можете да видите на сайта blitzortung.org. Например в България, през целия следобед мълнии падат в Родопите, някъде около Кърджали и Смолян. Антената, която измерва в реално време активността на гръмотевичните бури в България, се намира на връх Мусала.

Инциденти с мълнии стават почти всеки ден по света. В началото на месеца гръмотевична буря уби над 17 души на сватбено парти в Бангладеш, преди седмица в Индия 11 души загинаха, докато си правят селфита в дъжда на кула забележителност в Джайпур, а преди няколко дни в Грузия над 500 овце загинаха на място от мълния.

Трагичният случай от пазарджишкото село Лесичево е втори у нас за седмица, след като мълния уби 25-годишен младеж в София.

25-годишен мъж почина, ударен от мълния в София

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Караниколов не е контролирал ефективно държавните дружества, сочи одит на Сметната палата
Емил Караниколов не е контролирал ефективно държавните дружества, сочи одит на Сметната палата
Парламентът на Естония не успя да избере за президент единствения кандидат
Парламентът на Естония не успя да избере за президент единствения кандидат