НОВИНИ

Вече година Южен Ливан е сцена на размяна на удари между Хизбула и Израел

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:52, 02.10.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Вече година Южен Ливан е сцена на размяна на удари между Хизбула и Израел
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Вече година Южен Ливан е сцена на почти ежедневна размяна на удари между Хизбула и израелската армия. Напрежението ескалира след началото на войната в Газа.

След 7 октомври миналата година 566 са жертвите в Ливан. Десетки хора са разселени - 97 000 души са напуснали домовете си в Южен Ливан и 60 000 са евакуирани от Северен Израел.

Иран атакува за първи път Израел на 13 април тази година в отговор на израелско нападение срещу иранското посолство в Дамаск. При атаката бяха убити ирански командири, включително двама генерали от иранската Революционна гвардия. Въпреки международните предупреждения, Техеран изстреля срещу Израел десетки дронове и ракети.

В последните дни на юли, в два поредни дни, Израел ликвидира знакови фигури на Хамас и Хизбула. При ракетно нападение по сграда в Техеран беше убит политическият лидер на палестинското движение Хамас Исмаил Хания. На следващия ден при експлозия в квартал на Бейрут, смятан за бастион на ливанското движение Хизбула, беше убит един от високопоставените му командири Фуад Шукр.

На 17 и 18 септември в резултат на прецизна израелска операция в Ливан бяха взривени 5000 пейджъра и стотици уоки-токита. Жертвите са десетки, ранените - хиляди.

В края на септември Израел извърши масирани удари срещу ливанската столица по обекти на Хизбула. След часове мълчание беше потвърдено - главната цел е лидерът на подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение Хасан Насрала и той е ликвидиран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Генов записа победа и загуба в първия ден на световното първенство по джудо за юноши в Таджикистан
Кристиян Генов записа победа и загуба в първия ден на световното първенство по джудо за юноши в Таджикистан